Centar Banjaluke u novom ruhu: Počinje rekonstrukcija pješačke zone

Objavljeno: 20. 9. 2017 u 10:12h

Rekonstrukcija pješačke zone u strogom centru grada počinje danas. Najavio je ovo vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za saobraćaj i puteve Grada Banjaluka Slaviša Sandić.

„Grad je ove godine obezbijedio sredstva za dva kapitalna projekta. To su nastavak izgradnje puta za Priječane, i tu je izvođač već uveden u posao, a danas ćemo otpočeti izgradnju pješačke zone u strogom centru grada. Ova investicija koštaće blziu 450 000 maraka, a sredstva su obezbijeđena rebalansom gradskog budžeta. Planirano je da se danas u deset časova potpiše Ugovor sa izvođačem radova koji će biti i uveden u posao. Izvođač su Kozaraputevi, a rok za izvođenje radova je 120 dana. Predviđeno je da ovaj dio centra grada bude popločan granitnim pločama, a radi se o potezu od Hrama Hrista Spasitelja prema spomeniku banu Milosavljeviću. Po ideji gradonačelnika, tu će se naći i javna česma, koja će naknadno biti postavljena”, naglasio je Sandić

Sandić je najavio i početak radova na izgradnji spoja istočnog tranzita.

„Očekujemo da preduzeće Putevi RS okonča proces javne nabavke i da izvođač bude uveden u posao, te da problem koji muči banjalučane i ne samo banjalučane gotovo pune dvije decenije konačno bude riješen”, kazao je Sandić.

On je podsjetio da će u prvoj fazi, koja je u nadležnosti Puteva, biti izgrađena saobraćajnica a da će u drugoj fazi koja je u nadležnosti grada, biti urađene pješačke i biciklističe staze i razdjeljni – zeleni pojas. Sandić je dodao i da su Putevi Srpske raspisali javnu nabavku i za izgradnju kružne raskrsnice na Rebrovcu, te da se čeka ishod žalbenog postupka, kako bi radovi i na ovom lokalitetu počeli.

Govoreći o stanju banjalučkih mostova, Sandić je rekao da dvije javne nabavke za prepravku mosta u Priječanima nisu uspjele.

„Zakon je propisao takvu proceduru, da u ovakvim slučajevima, možete zaključiti direktni sporazum, i mi upravo pregovaramo sa nekoliko preduzeća koja bi taj posao mogle realizovati. Mi smo s naše strane ispunili sve preduslove da se ovaj posao završi. Dobili smo građevinsku dozvolu i obezbijedili stotinu hiljada maraka, tako da očekujemo da ćemo dobiti izvođača i konačno realizovati ovaj projekat”, kaže Sandić.

On je napomenuo da je u planu, u dogovoru sa gradonačelnikom, gradnja novog mosta na lokaciji Zelenog mosta.

„Riječ je o ozbiljnom projektu, za koji pokušavamo iznaći sredstva, o mostu sa dvije saobraćajne trake i pješačkim stazama. U našem planu je spajanje istočnog i zapadnog tranzita preko Krfske ulice, iznad stadiona FK „Naprijed” pa ulicom Gavrila Principa, preko novog Zelenog mosta. Realizacijom ovog projekta bi grad Banjaluka dobio jednu značajnu obilaznicu, i to je jedna od kapitalnih investicija”, dodaje Sandić

On naglasio da su imovinsko pravni odnosi na rekonstrukciji ulice Petra velikog privedeni kraju te da su ostala još dva slučaja, koja je potrebno riješiti.

„Očekujemo da ovih dana Vlada Republike Srpske donese odluku da je ovaj putni pravac od opšteg interesa. Na taj način se omogućava eksproprijacija putne trase, pa ćemo u narednih desetak dana u prostorijama Mjesne zajednice upriličiti potpisivanje Sporazuma sa vlasnicima zemljišta koji se nalaze u trasi puta”, zakjučio je Sandić.

Izvor: eltatv.net

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/centar-banjaluke-u-novom-ruhu-pocinje-rekonstrukcija-pjesacke-zone/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||claudebot