Fakultet za godinu napustilo 2.340 studenata

Objavljeno: 19. 9. 2017 u 18:55h

Univerzitetima u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, koji muku muče sa nikad manjim interesovanjem svršenih srednjoškolaca za studijske programe, u posljednje vrijeme leđa masovno okreću i stariji studenti, pa se tako u 2015/2016. godini indeksa odreklo njih 2.340.

Glavni razlog za napuštanje fakulteta su, kako kažu studenti, loši odnosi između profesora i studenata, ali i odlazak u inostranstvo i razni socijalni i ekonomski problemi. U akademskoj 2015/2016. godini najviše studenata ispisano je sa prava, ekonomije i elektrotehnike.

U banjalučkom Univerzitetu ističu da, ako se uzme u obzir da godišnje na Univerzitetu studira oko 17.000 budućih akademaca, broj ispisanih studenta je od šest do osam odsto.

“Broj ispisanih studenata ne odnosi  se samo na one koji su se upisali te godine, već na sve studente koji su se na studijske programe upisivali i prethodnih godina” – kazali su u Univerzitetu.

Kada su i pitanju razlozi ispisivanja, prema njihovim riječima, oni su različiti.

“Određeni broj studenata fakultet napusti jer shvati da studiji zahtijevaju više truda i rada nego što su očekivali, odnosno jer su im preteški. Takođe, jedni to rade iz finansijskih ili drugih ličnih razloga, kao što je zasnivanje porodice, preseljenje i slično” – istakli su u Univerzitetu.

Određeni broj studenata se, kažu, ispisuje da bi prešao na neki drugi fakultet u okviru ovog univerziteta ili u inostranstvu.

Amfiteatri su vidno prazniji i u Istočnom Sarajevu, gdje se akademske 2015/16. ispisalo 973 studenata, gotovo 400 manje nego na Univerzitetu u Banjaluci. Godinu ranije, prema podacima Univerziteta u Istočnom Sarajevu, indeksa se odreklo 964 studenata.

Predsjednik Unije studenata RS Ratko Savić je istakao da je loše ophođenje pojedinih profesora glavni razlog zbog kojeg studenti odlučuju da napuste fakultet.

“Kod nas je postalo sasvim normalno da profesori studente uzmu “na zub”. S druge strane, problemi su kako kriterijum ocjenjivanja, tako i način predavanja” – kazao je Savić.

Dodao je da ima studenata koji zbog lošeg odnosa sa profesorima na ispit iz jednog predmeta izlaze i do deset puta. Profesore, kaže Savić, to uopšte ne zanima. Prema njegovim saznanjima, jako je malo studenata koji fakultet napuštaju zbog ličnih problema.

“Kako bi od studija odustajalo što manje studenata, pokrenuli smo niz aktivnosti, a jedna od njih je forum koji ćemo održati na svim fakultetima. Na osnovu razgovora sa studentima napisaćemo knjigu svih problema na univerzitetima, sa konkretnim primjerima” – istakao je Savić.

Ove godine je na oba javna univerziteta u RS vladalo veoma slabo interesovanje za upis na studije, pa je poslije dva upisna roka ostalo slobodno oko 2.000 mjesta. Zbog toga su nadležni na univerzitetima odlučili da pokrenu ozbiljnu raspravu o uzrocima ovako slabog interesovanja.

Treći upisni rok

Na javnim fakultetima širom RS juče je počeo treći upisni rok i trajaće do subote, a slobodnih mjesta na oba univerziteta ima za 2.000 brucoša. Prijemni ispit na većini fakulteta planiran je u ponedjeljak, a rezultati se mogu očekivati već u utorak i srijedu.

Izvor: Glassrpske/ Danijela Stokanić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/fakultet-za-godinu-napustilo-2-340-studenata/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot