Veliko osvježenje u MUP RS: Posao za 200 mladih policajaca

Objavljeno: 18. 9. 2017 u 16:07h

Vijest da Policijska akademija u Banjaluci ove godine prima skoro duplo više kadeta, među mladima se proširila poput munje, pa ih se prijavilo čak šest puta više nego što je predviđeno konkursom.

Dok su banjalučki amfiteatri poluprazni, a na pojedinim fakultetima pojavilo se tek nekoliko brucoša, za one koji školuju mlade iz oblasti bezbjednosti ove godine nema zime.

Besplatna školarina, te siguran posao i plata, dovoljan su motiv da se za 200 mjesta na Policijskoj akademiji prijavi više od 1.200 kandidata iz cijele Republike Srpske.

Iako prijemi ispit nije bio nimalo lak, trebalo je proći psiho test, zatim detaljan ljekarski pregled, a onda i test fizičke spremnosti, što je pošlo za rukom samo najsposobnijima.

Među stotine mladih bio je Banjalučanin Milan, koji se mjesecima spremao, prošao sve testove, ali kaže da nije bilo nimalo lako.

“Gleda se svaki detalj i moramo biti dobro pripremljeni. Čitav život treniram, ali sam se ipak pred prijemni morao dodatno spremati. Iako sam oduvek želio da se bavim poslovima bezbjednosti, jaka konkurencija i naporan prijemni ispit me je pomalo plašio, ali kad sam čuo da ove godine primaju duplo više kadeta, morao sam iskoristiti priliku”, priča on.

Motiv mu je, priznaje, siguran posao i plata, ali je prevagnula želja za borbom protiv korupcije, koja je, smatra, naša najveća boljka.

“Ne želim da odem iz svog grada, želim prvo da pokušam nešto promjeniti, a od nečega sam morao krenuti”, kaže Milan.

Kadeti Policijske akademije sa časovima počinju početkom oktobra, na akademiji u Banjaluci će boraviti šest mjeseci, gdje će živjeti, učiti i vježbati, a zatim još šest raditi pripravnički rad, poslije čega su spremni za posao.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske kažu da je više od 200 kadeta poslednji put primljeno davne 2003. godine, a da je ovaj put više mjesta stvoreno zbog povećanog broja odlazaka u penziju.

“Policijska akademija utvrđuje broj kadeta na osnovu kadrovskih potreba, stanja javne bezbjednosti i kriminaliteta, teritorijalne organizacije ministarstva, ali i drugih kriterijuma. S obzirom na to da je povećan broj odlazaka u penziju pripadnika MUP, povećan je i broj primljenih kadeta”, objašnjava načelnik Odjeljenja za odnose sa javnošću MUP Mirna Miljanović .

Miljanovićeva dodaje da su 123 kadeta primljena prošle godine, upravo završavaju kompletnu obuku, te će biti raspoređeni na njihova nova radna mjesta.

Lista primljenih kadeta obuke već je objavljena. Obavljaju se posljednje pripreme, a budući policajci nestrpljivo čekaju da počnu sa obukom.

Na sve ovo stručnjaci za bezbjednost gledaju jako optimistično, jer kažu da našem sistemu treba svježa krv, te da je vrijeme da mladi zamijene stare.

Osim kadeta Osnovne policijske obuke, ove godine MUP je postao bogatiji i za 37 kadeta koji se školuju za potrebe Specijalne antiterorističke jedinice, koji su prije nekoliko dana završili prvu fazu obuke i započinju pripavnički rad.

Hajka i na Fakultetu bezbjednosti

Sudeći po interesovanju za Fakultet bezbjednosnih nauka, bezbjednost je među mladima postala pravi hit.

Ovaj fakultet jedini je koji je uz Medicinski bio popunjen još u prvom upisnom roku, što pokazuje koliko je interesovanje mladih za oblast bezbjednosti skočilo u odnosu na prethodne godine.

Sudeći po svemu, slobodno se može reći da su bezbjednost i medicina, najinteresantniji mladima.

Izvor: blic.rs / Autor: Tanja Vukomanović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/veliko-osvjezenje-u-mup-rs-posao-za-200-mladih-policajaca/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])