Obilježeno 26 godina od formiranja 16. Krajiške motorizovane brigade

Objavljeno: 16. 9. 2017 u 14:57h

Polaganjem vijenaca na Spomen-obilježje poginulim borcima odbrambeno-oslobodilačkog rata na banjalučkom groblju “Sveti Pantelija” danas je obilježeno 26 godina od formiranja 16. krajiške motorizovane brigade Vojske Republike Srpske.

Vijence su položili savjetnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite general Milan Torbica i nekadašnji pripadnici 16. Krajiške motorizovane brigade Vojske Republike Srpske.

Torbica je istakao da je 16. Krajiška motorizovana brigada Vojske Republike Srpske jedna od najvećih motorizovanih brigada u proteklom otadžbinskom ratu.

“Poznata je od prvog dana formiranja i prelaska rijeke Save, a bila je na svim ratištima Republike Srpske” – rekao je Torbica naglasivši da ova jedinica služi na ponos i čast srpskom narodu.

Torbica je podsjetio da je ova brigada prošla na stotine kilometara i branila svu teritoriju Republike Srpske i na kraju izašla kao pobjednička.

On je rekao da su komandanti koji su bili u ovoj brigadi njen ponos.

“Nigdje i niko iz ove brigade ne odgovara za ratne zločine što govori o njenoj humanosti, etici i borbenom moralu. Bila je čast biti pripadnik ove brigade i zato danas na ovaj dan treba sa pijetetom da se sjetimo svih poginulih iz ove brigade, kao i svih poginulih boraca Vojske Republike Srpske” – naglasio je Torbica.

Predsjednik organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice formiranja 16. Krajiške motorizovane brigade Nedeljko Madžar je istakao da je ova brigada bila snažna i moćna jedinica, te da je dala nemjerljiv doprinos u stvaranju Republike Srpske.

“To je bila jedinica koja je bila respektovana od neprijatelja, poštovana od svojih pretpostavljenih, komandi, a narod je najbolje rekao šta misli o svojoj 16. brigadi dodijelivši joj epitete “narodna”, “draga” i “garava” – rekao je Madžar.

On kaže da je, ratni put ove jedinice trajao 1.727 dana, te da je nakon Zapadne Slavonije, 16. krajiška motorizovana brigada učestvovala u akcijama oslobađanja Dervente, Broda i dijela opštine Odžak, a da je potom uključena u sastav Istočno-bosanskog korpusa VRS.

Govoreći o ratnom putu ove jedinice, Madžar je naveo da su nakon borbenih dejstava, koje je ova brigada imala u sastavu Istočno-bosanskog korpusa, izvršavani borbeni zadaci na dobojsko-teslićkom ratištu.

“Dali smo obećanje svojim ratnim drugovima i prijateljima još davne 1991. godine kod prvog poginulog našeg saborca Bojana Majstorovića da takve žrtve i doprinose Republici Srpskoj nikada nećemo zaboraviti, zato i jesmo danas ovdje” – rekao je Madžar.

On je podsjetio da je brigada formacijski bila predviđena za 4.300 boraca, a kroz tu jedinicu, da bi se ona popunjavala i održavala u borbenom stanju, prošlo je nešto više od 10.000 boraca.

Madžar je naveo da živote u temelje Republike Srpske ugradilo 437 boraca ove brigade.

“Gotovo 2.000 boraca je ranjeno od kojih su na stotine ratni vojni invalidi, a danas demobilisani borci koji izvršavaju svoj dio obaveze datog obećanja da te dane, tu borbu i poginule saborce nikad ne zaboravimo” – rekao je Madžar.

On je naglasio da je 16. Krajiška motorizovana brigada Vojske Republike Srpske odlikovana i zasluženim Ordenom Nemanjića – najvišim odlikovanjem za ratne zasluge u Republici Srpskoj.

Pripadnici 16. Krajiške motorizovane brigade krenuli su 16. septembra 1991. godine iz Mašića kod Gradiške na svoj ratni put dug 1.727 dana. Brigada se borila na ukupno 20 ratišta u zapadnoj Slavoniji, Posavini, na koridoru, Grmeču, Ozrenu, Trebavi i na Manjači.

Osim na spomen-obilježje na groblju “Sveti Pantelija”, vijenci su danas položeni i na grob komandanta Prvog krajiškog korpusa generala Momira Talića u mjestu Piskavica.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/obiljezeno-26-godina-od-formiranja-16-krajiske-motorizovane-brigade/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot