Banjalučani doskočili strogim komunalnim propisima: Podijele dvorište da bi držali više pasa

Objavljeno: 16. 9. 2017 u 15:24h

Grad Banjaluka ne dozvoljava držanje više od dva psa u domaćinstvu, pa su se Banjalučani, da bi zadržali svoje ljubimce, dosjetili da u katastru dvorište podijele na više manjih parcela.

Brojni građani koji u dvorištima drže pse bar jednom su se suočili sa komunalnim policajcima koji kontrolišu da li su ispunjeni uslovi u pogledu visine ograde, bezbjednosti i slično. Posebno su na udaru vlasnici koji imaju više životinja jer propisi dozvoljavaju da jedno domaćinstvo ima najviše dva psa, njihovo potomstvo do šest mjeseci starosti i tri mačke.

Ljubitelji pasa koji imaju više životinja pronašli su rupu u zakonu kako se ne bi sukobljavali sa komunalcima. Dvorište u katastru podijele na nekoliko parcela, fizički ne postave ogradu između njih, ali zahvaljujući papiru imaju pravo da drže dva psa na svakoj od njih.

Takav je slučaj sa sekretarom Kinološkog društva Banjaluka Markom Milanovićem koji ima tri psa u dvorištu i ne želi da ih se riješi, a komunalni policajci mu svako malo kucaju na vrata zbog pritužbi komšija.

“Psi su mirni i nemaju kontakt sa prolaznicima, niti komšijama, a ipak se stalno žale da im smeta lavež. Da me komunalci ne bi natjerali da se rješim jednog psa, dvorište sam podijelio na četiri parcele, ali ni to nije trajno rješenje jer pritužbe i dalje stižu” – kaže Milanović.

Nezadovoljne komšije tako su napravile dodatni problem. Milanović sada ima papir po kojem dvorište čine četiri parcele, te mu gradski propisi sada dozvoljavaju da drži osam odraslih pasa, njihovu štenad i čak 12 mačaka, a njegova dobra volja je da li će to i učiniti.

Na parcelaciju se odlučila i Banjalučanka iz Lazareva koja je svojevremeno dobila opomenu od komunalne policije da ima dva psa viška.

“Mislim da je ovaj propis isuviše strog i ljudima bi trebalo dozvoliti da u svome dvorištu drže onoliko životinja koliko žele, sve dok nikome ne smetaju i vode računa o bezbjednosti komšija” – rekla je ova Banjalučanka.

Problem sa komunalcima zbog pasa imala je i Svjetlana Šutilović koja ima odgajivačnicu pasa registrovanu u Briselu, a u vrijeme dolaska komunalne policije u dvorištu je imala 12 životinja.

“Mislila sam da je zakon za vlasnike odgajivačnica drugačiji, ali nije. Dobila sam kaznu od 100 KM i čeka me registracija odgajivačnice i kod Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS za koju ću morati da platim dodatnih 200 KM” – kaže Svjetlana.

U Kinološkom društvu kažu da je problem nastao zbog toga što je ova odgajivačnica registrovana van RS, a kod nas postoji kao udruženje građana. Kada se registruje i u Srpskoj, biće povećan i broj pasa koje Svjetlana može da drži u dvorištu.

Šinteri odvode višak

Ukoliko komunalci na nečijem imanju zateknu više pasa nego što je dozvoljeno, vlasnik ima rok od 15 dana da se riješi viška. Ako to ne uradi sam, uradiće šinteri, pse odvesti u azil, a njemu naplatiti troškove. Komunalci kažu da svakodnevno imaju pritužbe na komšijske pse, naročito od kako su prošlog mjeseca u naselju Pobrđe životinje izujedale nekoliko ljudi, a jedan čovjek je poslije napada preminuo od srčanog udara.

Izvor: Blic/Željka Javorac

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjalucani-doskocili-strogim-komunalnim-propisima-podijele-dvoriste-da-bi-drzali-vise-pasa/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot