U Banjaluci obilježen Dan nestalih

Objavljeno: 15. 9. 2017 u 16:40h

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je nezadovoljstvo načinom na koji funkcioniše Institut za nestala lica u BiH, ističući da Srpska još potražuje 1.672 srpska borca i civila koji su nestali u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

“Nezadovoljni smo činjenicom da institucije Republike Srpske ne mogu da utiču na rad organa Instituta kada je riječ o izboru kadrova, organizaciji, aktivnostima i funkcionisanju Instituta”, istakla je Cvijanovićeva danas u Banjaluci tokom obilježavanja Dana nestalih.

Cvijanovićeva je danas, nakon što je delegacija Vlade koju je predvodila položila vijenac na spomenik borcima poginulim u proteklom ratu na banjalučkom groblju Sveti Pantelija, rekla novinarima da je posebno nezadovoljna činjenicom da su smanjena sredstva za ekshumacije i identifikacije i da se to “mora biti vraćeno u normalu”.

“Očekujemo da ljudi koji čine vlast na nivou BiH iz Republike Srpske vode intenzivne aktivnosti da bi se ušlo u reformu Instituta koju sve ove godine zagovara Srpska, s ciljem da organizacije i institucije Republike Srpske imaju adekvatnu zastupljenost u tom institutu”, poručila je Cvijanovićeva.

Pozivajući se na podatke udruženja iz Republike Srpske, Cvijanovićeva je rekla da je identifikovano više od 5.500 bošnjačkih žrtava rata, a svega 315 srpske nacionalnosti.

“To govori o disbalansu i potrebi da se stvari dovedu u red i ispravi diskriminacija u procesu traženja nestalih”, dodala je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, potrebno je otkloniti svaku vrstu politike i politizacije koji utiču na zastoj rada ovog instituta.

“Krajnje je vrijeme da se promijeni uloga suosnivača Instituta za nestala lica BiH, odnosno da to budu Savjet ministara i entitetske vlade”, zaključila je Cvijanovićeva.

Osim Cvijanovićeve, vijence su na spomenik poginulim borcima položili izaslanik predsjednika Republike Srpske, delegacija Narodne skupštine Srpske, izaslanik člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, delegacija Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila.

Vijence su položile i delegacije Saveza udruženja ratnih vojnih invalida Republike Srpske, Saveza logoraša Srpske, te republičkih udruženja veterana, civilnih žrtava rata, delegacije Grada Banjaluke, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, kao i delegacija Srpske koordinacije udruženja nestalih lica sa prostora bivše Jugoslavije.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/u-banjaluci-obiljezen-dan-nestalih/||claudebot