Banjaluka: Ogrev planuo prije zime

Objavljeno: 11. 9. 2017 u 12:48h

Hladni dani kucaju na vrata, zbog čega je većina stanovnika pohrlila da nabavi ogrev, ali će na isporuku drveta ili peleta morati da čekaju i do 20 dana, jer je zbog velike potražnje došlo do nestašice ovih energenata.

U preduzeću “Lana eksport-import” rekli su da je potražnja za ogrevom ove godine znatno veća u odnosu na prethodne godine, a da zbog nestašice drveta i peleta trenutno nisu u mogućnosti da primaju narudžbe.

“Drva i peleta nemamo, u ponudi je samo briket. Očekujemo da nam uskoro stignu ovi energenti, ali kada i koliko će stići, ne možemo precizirati. Jednostavno je takva situacija, a ogrev kada stigne, ko se zadesi tu da kupi, taj će i dobiti. Drugačije ne možemo”, kazali su u ovom preduzeću.

Prema njihovim riječima, cijena palete cijepanog drveta od 1,7 kubika je 160 KM, dok je tona briketa 260 KM.

“Prema posljednjoj cijeni, tona peleta bila je 300 KM, međutim, kolika će biti kada dođe, nije poznato”, rekli su “Lani eksport-import” i dodali da je lani jagma za peletom bila tek u novembru, kada je ovog energenta nestalo gotovo na svim prodajnim mjestima u gradu.

U preduzeću “Drvoprodeks” iz Karanovca, koje prodaje briket, takođe kažu da je povećana potražnja za ovim energentom.

“Kupci su ove godine počeli nabavljati ogrev ranije nego što su to činili lani. Vjerovatno poučeni situacijom od prošle godine kada je tokom zime došlo do nestašice ogreva, sada su požurili da se na vrijeme obezbijede. Cijena briketa po toni ostala je kao i lani, pa tona boljeg briketa košta 240 KM, a nešto lošijeg 200 KM”, kazali su u “Drvoprodeksu” i dodali da ovaj energent, osim što ga prodaju na domaćem tržištu, izvoze i u druge države.

Za mještanina Ade Milana Popovića nema zime, jer je na vrijeme obezbijedio ogrev.

“Kupio sam deset metara drveta i planiram da kupim još određenu količinu briketa. Nisam imao posebnih problema jer sam pazario od čovjeka od kojeg kupujem već nekoliko godina”, kazao je Popović.

Manje sreće je imao njegov sugrađanin Goran Simić, koji kaže da mu je prodavac rekao da drva može dovesti do kraja mjeseca jer je ogromna potražnja.

“Obećao je dovesti drva za nekih 20 dana, jer ima narudžbe od ranije. To i nije nešto kasno. Ali, čujem da ljudi imaju problema sa nabavkom ogreva zbog velike potražnje”, kazao je on.

Prodavci

Osim prodavaca drva, i prevoznici imaju pune ruke posla. Da je tako, govori podatak da se na isporuku drva mora čekati danima.

“Zavisi gdje se nalaze i kuda se voze drva. Ako je bliža lokacija, isporučujemo za par dana, ako je dalje, kupci moraju biti strpljivi”, kazao je jedan od prodavaca.

Izvor: Glas Srpske / Autor: Sanja Amidžić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-ogrev-planuo-prije-zime/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])