Škola “Branko Radičević” prebukirana: Đaci u klupama do 19.30h, roditelji negoduju

Objavljeno: 1. 9. 2017 u 16:57h

Učenicima drugih i četvrtih razreda nastava u drugoj smjeni u Osnovnoj školi “Branko Radičević” u Banjaluci počinjaće umjesto u 14 časova – sat vremena kasnije, pa će u školskim klupama sjediti sve do 19.30 sati, zbog čega se većina roditelja oštro pobunila.

Roditelji osnovaca kažu da su ogorčeni, jer je organizacija nastave gora nego ikada, a njihovi problemi stigli su i do Pedagoškog zavoda RS i Ombudsmana za djecu.

Godinama se u školu “Branko Radičević” upisuje u prosjeku 220 prvačića, najviše u cijeloj Republici Srpskoj, roditelji slušaju obećanja o gradnji novog objekta, a nema nikakvih pomaka. Ljuti su i na nadležne što su sve do sada ignorisali problem, pa i na rukovodstvo škole jer misle da su nastavu mogli organizovati bolje.

Škola ima 26 učionica i dva kabineta za informatiku i tehničko, a 76 odjeljenja, koja su rasporedili u četiri smjene, dok prvačići na nastavu idu po posebnom režimu.

“U šoku sam i nemam komentar na ovo što se radi, a rješenje i normalan raspored smjena nije ni na vidiku. Djeca iz druge smjene kući neće dolaziti ni do 20 časova i to je čista tortura. Prošle godine druga smjena im je počinjala sat vremena ranije nego sada, pa su se učiteljice i tada žalile da teško organizuju nastavu jer su već poslije velikog odmora djeca pospana, dekoncentrisana i s njima se ne može raditi”, kaže majka jednog dječaka.

Otac djevojčice koja danas kreće u drugi razred kaže da je ljut zbog toga što su roditelji obmanuti i niko ih na upisu nije upozorio da bi bilo dobro da izaberu drugu, najbližu školu.

“Sada bi djetetu prebacivanje u drugu sredinu bilo stresno, ali ako ostane ovakav raspored kakav su najavili, moraćemo razmisliti i o toj mogućnosti. Supruga i ja radimo prvu smjenu i svoje dijete nećemo ni viđati u sedmici kada bude druga smjena”, rekao je ovaj otac.

Roditelji u očaju najavljuju i da će tražiti smjenu direktorice škole, a ona im odgovara da je i sama očajna jer su došli do zida i krajnjih granica svojih mogućnosti. Ove godine upisana su 232 prvačića i biće raspoređeni u devet odjeljenja.

“Obraćala sam se svima za pomoć, da se nađe neko rješenje, ali bezuspješno. Ako se do upisa sljedeće generacije osnovaca ništa ne promjeni, a mi opet dobijemo devet odjeljenja, jednostavno nećemo imati gdje da ih primimo i ostaće ispred škole”, rekla je direktorica OŠ „Branko Radičević“ Darija Mićić.

Ona smatra da rješenje nije ni najavljena gradnja škole u Adi, gdje bi prešlo oko 300 djece, već da hitno treba mijenjati upisna područja i djecu preusmjeriti u škole koje su sada poluprazne – „Petar Petrović Njegoš“ i „Dositej Obradović“ u Obilićevu, „Stanko Rakita“ u Vrbanji, te „Vuk Stefanović Karadžić“ u Boriku.

Plan upisnih područja po ulicama i naseljima u Banjaluci nije mijenjan već deset godina, a od tada se, naročito Starčevica, drastično izgradila i naselili su je mladi bračni parovi sa djecom. Novi plan biće napravljen krajem godine, te će se pokušati rasteretiti ova škola, a zadnja mogućnost je gradnja škole u Adi jer Ministarstvo prosvjete i kulture za to nema dovoljno para.

Veliki problem naslijeđen

Dragan Banjac, v.d. načelnika Odjeljenja za za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport u Gradskoj upravi, svoje prethodnike nije htio da optuži za zanemarivanje problema škole „Branko Radičević“, ali ističe da im on sada zadaje veliku glavobolju.

“Problem je ozbiljan, ali naćićemo rješenje. Odjeljenje dva mjeseca prikuplja podatke, između ostalog, i o broju djece koja će tek da krenu u školu kako bismo pripremili nova upisna područja, te već sljedeće godine bolje rasporedili prvačiće iz Starčevice, Ade i Novog Borika”, rekao je Banjac i dodao da će posebna pažnja biti posvećena i Laušu, jer u školu u ovom naselju dolaze i djeca iz Bistrice i Saračice, iako imaju svoju, bližu.

Izvor: blic.rs / Autor: Željka Javorac

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/skola-branko-radicevic-prebukirana-daci-u-klupama-do-19-30h-roditelji-negoduju/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])