Banjaluka: Bajram u domu porodice Obradovac

Objavljeno: 1. 9. 2017 u 19:44h

U domu porodice Obradovac u Vrbanji kod Banjaluke, okupilo se i staro i mlado. Uz bogatu trpezu proslavili su Kurban bajram. Kako običaj nalaže, sjekli su i kurban koji se dijeli po komšiluku.

Za to je bio zadužen Bakir Musić, koji je došao iz Kanade da sa porodicom Obradovac proslavi Bajram.

“Došao sam tu da proslavim svoj Kurban bajram, a ujedno sam dobio zadatak ispred svog udruženja u Torontu. Ljudi su me obavezali za 20 kurbana da za njih zakoljem ovdje i da podijelim po džematu”, kaže Bakir.

Na strolu hrane u izobilju. Domaćica Sadika od juče je pripremala tradicionalna jela. Danas praznuje.

“Kada je Bajram, ne radi se ništa. Samo se sjedi primaju se gosti, prijatelji bez obzira koje bio vjere. Svi sjedimo jednako. Obavezno je baklava, to je tradicionalno, a može se i još šta, onda pita, lonac, ali obavezno sa ražnja”, priča Sadika.

Kod Obradovaca se, tradicionalno, okuplja nekoliko komšijskih porodica.

“Petnestak porodica koje već tradicionalno u ovom dvorištu, je li, prinosimo žrtvu, koljemo Kurbane, dijelimo svim komšijama bez obzira na vjeru i naciju. Evo danas nas je ovdje komšija svih vjera, družimo se i sjedimo”, kaže Admir Čavka.

A prije bajramskog ručka i dijelenja kurbana, vjernici su se klanjali u džamiji. U banjalučkoj Ferhadiji mnogobrojni vjernici iz BiH i dijaspore jutros su klanjali bajram namaz. Centralna bajramska svečanost održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, koju su posjetili veliki broj vjernika.

Izvor: Atv

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-bajram-u-domu-porodice-obradovac/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])