U Okružnom sudu Banjaluka posao dobila kćerka tužiteljke

Objavljeno: 31. 8. 2017 u 09:41h

Grupa psihologa, kandidata koji su se prijavili na konkurs u Okružnom sudu Banjaluka, tvrdi da je kandidatkinja koja je dobila posao primljena jer joj je majka poznata tužiteljka i da im je čudno da je upravo ona osvojila skoro maksimalan broj bodova.

“Zadnjeg dana jula dobijam odgovor s obrazloženjem da je za radno mjesto psiholog primljena kandidatkinja Sara Brković, koja je navodno uspjela dobiti 58 bodova od mogućih 60. Osvojiti 58 poena od 60 je nemoguće ako niste dobili pitanja, jer su toliko širok dijapazon znanja obuhvatila da je praktično nemoguće bilo znati ih do te mjere. Obrazložili su nam da se gledao i prosjek ocjena, koji uopšte nije bio naveden u konkursu, a ona se školovala na privatnom fakultetu”, kaže za “Nezavisne” Danijela Mlađenović, diplomirani psiholog i jedna od nezadovoljnih koja nije prošla na konkursu za zapošljavanje.

Kada su nezadovoljni kandidati počeli da se raspituju ko je dobio posao, saznali su da je to kćerka tužiteljke.

“Da stvar bude nevjerovatna, saznajem prije nekoliko dana da je Sara Brković kćerka tužiteljke Svetlane Brković (zamjenica glavnog republičkog tužioca). Da li je to slučajnost”, pita Mlađenovićeva.

Juče nismo uspjeli dobiti telefonski broj Sare Brković kako bismo čuli njen komentar, a u kancelariji tužiteljke se niko nije javljao na fiksni telefon. Iz Okružnog suda Banjaluka demantuju navode nezadovoljnih kandidata i kažu da je sve urađeno po propisima.

“Kategorično tvrdim, što sve po potrebi mogu i argumentovati, da je navedena konkursna procedura u potpunosti izvršena sa svim relevantnim procedurama i da sam u okviru te procedure donijela rješenje o prijemu Sare Brković u radni odnos u ovaj sud”, kazala je za “Nezavisne” Marija Aničić-Zgonjanin, predsjednica banjalučkog Okružnog suda.

Ona je naglasila da je navedeno rješenje dostavljeno svim kandidatima čije su prijave stigle na konkurs i da niko nije uložio žalbu protiv istog iako im je data pravna pouka u tom pravcu.

“U skladu s propisima o takovoj žalbi bi odlučivala predsjednica Suda jer ne postoji drugostepeni organ. Međutim, eventualno odbijanje takve žalbe daje podnosiocu pravo da protiv ovog suda podigne sudski spor pred nadležnim sudom”, kazala je Aničić-Zgonjaninova.

Borislav Zeljić, jedan od kandidata, smatra da je konkurs bio farsa.

“Ovo je ipak mali grad i sve se sazna, ko je čije dijete. Znao sam doći i prije ovoga na neki konkurs i da mi ispred vrata neko od kandidata kaže ‘nemoj se nervirati, ovo je za mene raspisano'”, rekao je Zeljić.

Na pitanje zašto niko od kandidata nije podnio žalbu ako smatra da nije prošao najbolji kandidat, Zeljić i ostali kažu da znaju da ništa ne bi postigli time jer se sve i dešava u pravosudnoj ustanovi, već hoće putem medija da ukažu šta ih muči.

“Meni je sada najvažnije da odem negdje u inostranstvo, jer ne mogu više da živim u zemlji gdje kao diplomirani psiholog čistim tuđe stanove i kosim travu. Veoma sam nezadovoljan, imali smo mnogo kvalitetnijih kandidata, ali za njih nema posla”, rekao je Zeljić.

Prema izvještaju Komisije za izbor, za posao je stiglo 40 prijava, a devet ih je u startu odbačeno zbog toga što nisu bile potpune.

Na testiranje se nije odazvalo dvoje, tako da je na kraju pristupilo 29 kandidata. Pismeni test je sadržavao 10 pitanja, a odgovor na svako pitanje bodovala je Komisije bodovima od jedan do pet, tako da je svaki kandidat mogao maksimalno dobiti 45.

Na usmenom testiranju su imali šansu da osvoje još 15 bodova, koje je takođe davala Komisija. Sara Brković osvojila je 58 bodova od mogućih 60. Ostali rangirani koji su prošli u drugi krug su imali od 30 do 57 bodova.

Izvor: Nezavisne / Autor: Nikola Vidačković

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/u-okruznom-sudu-banjaluka-posao-dobila-kcerka-tuziteljke/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])