Slučaj izujedane bebe: Evo šta se stavlja na teret direktorki i vaspitačici u vrtiću

Objavljeno: 31. 8. 2017 u 17:21h

Protiv direktorke Centra za predškolsko vaspitanje, Jelene Kurtinović i vaspitačice u banjalučkom vrtiću “Tijana”, Jadranke Šušnjar, podneseni su izvještaji Tužilaštvu u vezi slučaja izujedane jednogodišnje bebe u tom vrtiću.

Portparol Policijske uprave Banjaluka Marija Markanović pojasnila je, navodeći inicijale, da je Šušnjareva osumnjičena za krivično djelo nepružanje pomoći, a Kurtinovićeva za nesavjestan rad u službi. U međuvremenu, vaspitačica je suspendovana.

U policiji su pojasnili da se Šušnjareva sumnjiči da je 23. avgusta ove godine, radeći kao vaspitačica u pomenutom vrtiću, propustila da pruži pomoć djetetu koje je zadobilo višestruke povrede.

Kurtinovićevu policija sumnjiči da je kršenjem propisa i propuštanjem nadzora u funkciji koju obavlja, prouzrokovala stanje nesigurnosti za boravak djece u vrtiću, a što je za posljedicu imalo višestruke povrede djeteta, koje je povjereno na čuvanje u vrtiću.

Podsjetimo, trinaestomjesečnoj E. S. su tog dana dvojica trogodišnjih blizanaca u jaslicama nanijeli više ujeda po tijelu, najviše po leđima, a bila joj je okrvavljena i ušna resica.

Beba je poslije ovog incidenta odvezena u banjalučku bolnicu, a poslije lječenja puštena je kući.

Njen otac Miroslav Saradžić ispričao je ranije da to nije prvi put da je beba imala povrede, te da je bila traumatizovana.

U Centru za predškolsko vaspitanje rekli su da je direktorka Kurtinović na bolovanju. Zamjenica direktorke, Mira Galić rekla je za „Euroblic“ da nije tačno to što su saopštili iz policije.

“Saosjećam se sa roditeljima povrijeđenog djeteta, ali i sa roditeljima ovih dječaka. Zaista se izvinjavam što se ovo dogodilo, ali moram reći da ne dijelim mišljenje da direktor ustanove snosi tu neku krivičnu odgovornost da je propustio nešto u organizaciji, jer nije”, pojašnjava Galićeva.

Ona je dodala da u tom vrtiću borave dvije grupe u kojima se nalazi djece toliko koliko zakon propisuje, a u tom trenutku je bilo 20 djece u grupi i to samo na sat vremena.

“U 9 sati je već došao drugi vaspitač koji je odveo djecu u drugu prostoriju, a tu je ostala vaspitačica sa 8 djece. Ova dva dječaka su plakala, jer nisu dva mjeseca dolazili u vrtić i to je normalno. Možemo govoriti o smanjenom nadzoru vaspitačice i to je nesporno, ona je dijelila doručak i možda nije obratila pažnju na to što su djeca plakala. Nije ona maltretirala djecu, nije ih ni ostavila, eto to se desilo i ne želim je opravdavati, ali nije ona nikog povrijedila. Kada je čula vrisku i vidjela tuču ona je odmah reagovala i razdvojila ih”, istakla je Galićeva.

Ona je pojasnila da je zbog ovog incidenta vaspitačica suspendovana do okončanja postupka.

Galićeva je objasnila i kako djeca reagiraju afektivno, uglavnom usnama, te da su i povrijeđena beba i blizanci.

Ispričala je i da su sada i oni, kao i njihovi roditelji, istraumatizirani.

Povrijeđivana duži period

Miroslav Saradžić, otac bebe povrijeđene u vrtiću, rekao je ranije da je njegova ćerka boravila u jaslicama u kojoj borave djeca do tri godine.

“Kada me pozvala vaspitačica za manje od minutu sam došao u vrtić. Kada sam vidio svoje dijete, ostao sam u šoku. Teta je rekla da se sve odigralo u par trenutaka i da je ona odmah reagovala. Međutim, broj i težina povreda ukazuju da je povrijeđivana duži period, a ne nekoliko trenutaka“, ispričao je Samardžić.

On je istakao da ga je poslije incidenta pozvala majka blizanaca da se izvini, kaže da je i ona šokirana, a i da je bila korektna.

Izvor: Blic/Goran Obradović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/slucaj-izujedane-bebe-evo-sta-se-stavlja-na-teret-direktorki-i-vaspitacici-u-vrticu/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])