Od novembra grijanje iz novih kotlova u Banjaluci

Objavljeno: 31. 8. 2017 u 10:29h

Eko-toplana “Banjaluka” na drvnu sječku počeće da radi u novembru, tako da će korisnici uskoro imati kvalitetno grijanje iz novih kotlova.

Ovo je juče nakon obilaska gradilišta izjavio gradonačelnik Igor Radojičić. Sa njim u obilasku bili su odbornici Skupštine grada i načelnici odjeljenja Gradske uprave.

Radojičić je istakao da je zadovoljan dinamikom građenja, te da se nada da će grad od naredne grijne sezone dobiti stabilno i pouzdano grijanje sa prihvatljivom cijenom.

“To je naš osnovni cilj s kojim smo ušli u ovaj projekat. Nakon dugogodišnjih glavobolja sa grijanjem i gradskom “Toplanom”, sada smo na odličnom putu da ovaj projekat bude završen. Radovi napreduju planiranom dinamikom zahvaljujući velikom angažmanu naših partnera iz kompanije IEE, zahvaljujući podršci Gradske uprave i Vlade Republike Srpske u raznim fazama, jer sve ovo prati more papirologije, dozvola, ugovora i saglasnosti. Nesporna je i podrška preduzeća “Vodovod” i “Elektrokrajina” koji su nam izašli u susret u vezi sa lokacijom i izgradnjom cjevovoda”, rekao je Radojičić nakon obilaska gradilišta.

Dodao je da će konačno biti riješen dugogodišnji problem grijanja urbanog dijela grada te da će više od 20.000 potrošača moći da odahne.

“U izgradnju nove toplane uložili smo deset miliona KM, a preostaje nam još pet miliona po ugovoru, jer je učešće grada u ovom projektu 15 miliona KM. Imamo i dalje razgovore sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj o sufinansiranju ili refinansiranju kompletnog projekta”, kazao je Radojičić.

Naglasio je da postojeća “Toplana” ima obavezu da grije grad do puštanja u rad nove toplane.

“Cijena grijanja za potrošače po kvadratnom metru ostaće ista”, rekao je Radojičić.

Projekt menadžer na izgradnji Eko-toplane “Banjaluka” Borko Torbica je rekao da je u toku montaža kotlova.

“Prvi termin puštanja u rad Eko-toplane o kojem se govorilo bio je početak februara 2018. godine. Sad radimo punim kapacitetom i očekujemo već u novembru ove godine prve megavat-časove isporučene iz ovog postrojenja”, rekao je Torbica.

Kalorimetar

Igor Radojičić istakao je da će biti promjena u cijeni grijanja kod stanova koji imaju ugrađen kalorimetar, jer on podrazumijeva i određeni fiksni trošak dopreme energije.

“Ta cijena će biti uređena pravilnikom i odlukom koja tek treba da bude donesena. Takvo je pravilo i propis u svim ostalim zemljama koje koriste kalorimetre, a imate sličnu stvar i kod isporuke električne energije. Plaćate onaj dio koji potrošite, ali plaćate i neke fiksne troškove koji se odnose na distribuciju i prenos”, objasnio je Radojičić.

Izvor: Glas Srpske / Autor: Jasmina Perišić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/od-novembra-grijanje-iz-novih-kotlova-u-banjaluci/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])