Novi projekti osnova razvoja Banjaluke od 2018. do 2027.

Objavljeno: 30. 8. 2017 u 10:05h

Tokom prethodne godine gradska administracija je dobila novu organizacionu strukturu i pokrenula niz novih projekata koji treba da budu osnova za nove pravce razvoja grada. Zato smo se opredijelili da krenemo u izradu nove strategije.

Izjavio je to juče gradonačelnik Igor Radojičić najavljujući novu strategiju razvoja grada za period od 2018. do 2027. godine.

Na sjednici Skupštine grada 7. septembra pred odbornicima će se naći prijedlog odluke o pristupanju izradi nove strategije. To znači da bi već od sredine septembra počelo da se radi na jednom od najvažnijih dokumenata koji bi trebalo da da smjernice budućeg razvoja grada.

“Tu su, između ostalih, projekat izgradnje “Eko-toplane”, kao najveći infrastrukturni komunalni projekat u posljednjih deset godina. Potom projekti “Banjaluka – zeleni grad”, u kojem je fokus na mobilnosti i održivom razvoju i “Banjaluka – pametni grad”, gdje je u prvom planu saradnja i sporazum sa kompanijom “Majkrosoft” o digitalnoj transformaciji i uvođenju elektronskih usluga u Gradskoj upravi”, kazao je Radojičić.

Dodao je da će novi strateški dokument obuhvatiti i kandidaturu za evropsku prestonicu kulture, projekat brendiranja grada, projekat “Banjaluka – grad mladih i prijatelj djece”, saradnju sa društveno-odgovornim kompanijama na projektu izgradnje dječijih igrališta.

U oblasti ekonomije radiće se na razvoju sadašnjih i stvaranju novih poslovnih zona u gradu. Fokus je i na kreiranju povoljnog privrednog ambijenta i privlačenju investicija, podsticanju razvoja IT sektora, podršci start-ap firmama dodjelom poslovnih prostora u vlasništvu grada i ukidanju administrativne takse za otvaranje prve preduzetničke radnje.

“Inicijativa i početak realizacije ovih, kao i drugih projekata, stvaraju realnu i kvalitetnu osnovu za izradu strateškog razvojnog dokumenta usklađenog sa trenutnim okruženjem i projektima koji se realizuju”, kazao je Radojičić.

Izrada nove strategije razvoja omogućiće integraciju projekata i sadržaja definisanih u postojećim strateškim dokumentima grada (Prostorni plan grada do 2030. godine, Lokalni ekološki akcioni plan 2016-2021, Strategija razvoja turizma 2013-2020. i drugo), te stvoriti pretpostavku za izradu sektorskih dokumenata čiji je period važenja istekao poput Strategije razvoja sektora MSP i preduzetništva i Strategije ruralnog razvoja grada. Neki od tih dokumenata već su u izradi poput Strategije razvoja kulture grada.

Partneri

Strategija razvoja biće izrađena u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP), a u okviru realizacije projekta Lokalni integrisani razvoj (LIR), u kojem grad Banjaluka učestvuje kao partnerska jedinica lokalne samouprave.

“Važno je istaći da će izradu nove strategije zajednički finansirati UNDP i grad”, naglasio je Igor Radojičić.

Izvor: Glas Srpske / Autor: Nevena Bunić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/novi-projekti-osnova-razvoja-banjaluke-od-2018-do-2027/||claudebot