“Vodovod” za 1,8 miliona kupuje dio zgrade Zavoda za izgradnju Banjaluka

Objavljeno: 29. 8. 2017 u 17:01h

Banjalučki “Vodovod” kupiće za 1,77 miliona KM dio zgrade Zavoda za izgradnju Banjaluka u centru grada, a kupoprodajni ugovor trebalo bi da bude potpisan do kraja sedmice.

Ovaj novac trebalo bi da bude dovoljan za plaćanje dijela obaveza i deblokadu računa ZIBL koji je blokiran već mjesecima.

Vršilac dužnosti direktora ZIBL Velimir Kukobat rekao je da već sutra ili u četvrtak očekuje realizaciju ugovora sa „Vodovodom“ koji se dugo vremena odlaže.

“Riječ je o odluci Skupštine akcionara koja se realizuje još od februra, a to je da se proda prizemlje i prvi sprat „Vodovodu“ i da se tim novcem izmire obaveze prema dobavljačima i radnicima te da pristupimo reorganizaciji preduzeća. Taj prostor ćemo prodati za oko 1,7 miliona KM što će biti dovoljno da zatvorimo neke naše trenutne obaveze i da deblokiramo račun”, rekao je Kukobat.

Da je kupovina pri kraju potvrdila je i direktorka „Vodovoda“ Branka Trninić koja je istakla da se preseljenje „Vodovoda“ u nove prostorije očekuje do kraja godine.

“Naš Nadzorni odbor je prihvatio njihovu ponudu. Radi se o kupovini dvije etaže za 1,77 miliona KM. Pored toga, iznajmićemo još jednu etažu. Kada preuzmemo prostor vjerovatno ćemo morati uraditi neke promjene, tako da preseljenje očekujemo najdalje do kraja godine”, kazala je ona.

Radnici nisu primili 16 plata, Kukobat optimističan

Govoreći o stanju u ZIBL Velimir Kukobat je rekao da će im nakon ove prodaje biti otvoren put za deblokadu računa i učešće na tenderima, odnosno dobijanje poslova.

Kazao je da je ZIBL već počeo da traži određene poslove te da su dobili obećanja od „Elektroprivrede“, „Elektrokrajine“, „Elektroprenosa“ i Grada Banjaluka da će im u tome pomoći.

“Imamo i dogovor sa konkurencijom da će nam u prvom periodu pomoći kako ne bismo išli sa damping cijenama. Mi već radimo neke poslove, ali ne možemo u punom kapacitetu jer nismo likvidni. Ukoliko bi se realizovala samo polovina poslova koji su dogovoreni ili su nam obećani, mi bismo imali dovoljno da isplatimo prvu platu od svog rada”, kazao je Kukobat, piše Capital.

Ukupne dospele obaveze ZIBL iznose oko dva miliona KM, a značajan dio se odnosi na dugovanja prema radnicima kojima nije isplaćeno čak 16 plata, zbog čega su svi tužili firmu.

Kukobat kaže da ZIBL ima i viška radnika te da se može očekivati još otpuštanja. Trenutno zapošljavaju 54 radnika, a otkaz bi uskoro moglo da dobije njih deset.

“Kad taj broj svedemo na optimalan moći ćemo normalno da funkcionišemo. Sa našim većinskim akcionarom Gradom Banjaluka dogovorićemo u kojem pravcu ćemo ići, ali vjerujem da će desetak radnika biti višak i da ćemo im po zakonu isplatiti otpremninu i naravno, ako bude posla, nastojati da se oni što prije vrate”, rekao je Kukobat.

Naglasio je da mu nije jasno zbog čega se ovoliko čekalo sa rješavanjem nagomilanih problema u ZIBL. Podsjetio je i da je firma imala odobrenu garanciju Grada za kredit, ali da je nikada nije iskoristila.

Istakao je i da finansijski izvještaji ne odražavaju pravo stanje u preduzeću i da će se i na tome morati raditi.

“Pored likvidnosti firme i traženja posla, jedan od najvažijih poslova će biti i usaglašavanje knjigovodstvenog sa stvarnim stanjem u firmi. Očekujem gubitak u ovoj godini, ali ćemo od 2018. imati stvarno stanje obaveza i kapitala”, istakao je Kukobat.

Izvor: capital.ba / Autor: Marina Čigoja

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/vodovod-za-18-miliona-kupuje-dio-zgrade-zavoda-za-izgradnju-banjaluka/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])