Banjaluka najbezbjednije mjesto u regionu

Objavljeno: 21. 8. 2017 u 13:07h

Grad Banjaluka je u posljednje vrijeme postao najbezbjednije mjesto za život u regionu!

Stopa kriminaliteta godinama je u padu, a ono što je iznenadilo i banjalučku policiju je činjenica da su u julu evidentirane samo dvije provale u kuće i stanove na području grada. Tako nešto nije zabilježeno od formiranja MUP RS, a ne treba ni pominjati da se ranijih godina dešavalo čak desetak provala dnevno.

Načelnik Sektora kriminalističke policije PU Banjaluka Darko Novković kaže da su takvom rezultatu značajno doprinijeli apeli građanima i preventivne mjere koje su preduzimane na osnovu ranijih loših iskustava.

“To nije samo naš rezultat, nego i zahvaljujući podršci Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka pritvoreni su mnogi povratnici u izvršenju ovih krivičnih djela, ali i zahvaljujući saradnji građana. Nekada smo dnevno znali da bilježimo po desetak provala, a u ovom periodu bilo je i 25 do 30 tih krivičnih djela. Nismo vjerovali da ćemo nekada doći u ovakvu situaciju” – rekao je Novković.

Marija Markanović, portparol PU Banjaluka, kaže da i statistički podaci ukazuju da broj teških krađa opada iz godine u godinu.

“U prvih šest mjeseci 2017. evidentirano je 196 provala na području grada, od čega 34 u kuće i stanove. U istom periodu 2014. godine prijavljeno je 315 provala, od čega 100 u kuće i stanove” – kaže Markanovićeva.

Pored preventivnih mjera, koje se godinama sprovode u vidu apela građanima, u PU Banjaluka kažu da su na ovakvo stanje značajno uticale i represivne mjere. U policijskim akcijama uhapšeni su serijski provalnici, ali i kriminalne grupe za koje je utvrđeno da su odgovorne za više od 200 krivičnih djela protiv imovine, a sada se nalaze u pritvoru, ili na izdržavanju zatvorskih kazni.

“Samo u 2017. godini realizovano je više akcija s ciljem suzbijanja krivičnih djela protiv imovine. Tu se izdvaja akcija “Magistrala” u kojoj je rasvijetljeno 25 krivičnih djela protiv imovine, zatim “Trimer” kada je rasvijetljeno 14 djela, akcije “Katalizator” i “Istok 2” u kojima su otkriveni počinioci 30 krivičnih djela protiv imovine”– ističe Markanovićeva.

Koliko je Banjaluka postala bezbjedan grad svjedoči i činjenica da je posljednje razbojništvo prijavljeno 15. maja ove godine. Sve rjeđi su i slučajevi teških krvnih delikata.

I ubistava sve manje

Posljednje ubistvo u Banjaluci dogodilo se 4. aprila kad je 66-godišnja žena usmrtila svog 20 godina starijeg muža. Obračuni kriminalnih grupa na ulicama grada postali su rijetkost, a posljednje ubistvo sa mafijaškim potpisom izvršeno je 1. oktobra 2015. godine. Tada je u centru grada ubijen narko-diler Nebojša Čubrilović (33) iz Ljubljane, a zločin do danas nije rasvjetljen.

Izvor: Novosti.rs/O. Matavulj

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-najbezbjednije-mjesto-u-regionu/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||claudebot