U konzulatu Srbije u Banjaluci 40.000 zahtjeva za državljanstvo

Objavljeno: 20. 8. 2017 u 11:14h

Generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić izjavio je da su građani Republike Srpske, odnosno BiH, veoma zainteresovani za državljanstvo Srbije, što potvrđuje podatak da je do sada predato oko 40.000 zahtjeva.

Nikolić je rekao da se taj podatak odnosi na period od otvaranja konzulata 2005. godine i da je tim zahtjevima obuhvaćeno više od 50.000 građana Srpske, odnosno BiH.

“Prilikom podnošenja zahteva za prijem u državljanstvo Srbije, građani navode razloge za dobijanje dvojnog državljanstva, ali su oni najčešće vođeni ličnim i praktičnim razlozima, kao što su studiranje ili zaposlenje u Srbiji”, rekao je Nikolić.

On je istakao da Zakon o državljanstvu Republike Srbije ne predviđa vremenski okvir u kojem je nadležni organ obavezan da riješi svaki pojedinačni zahtjev, ali da je dugogodišnja praksa pokazala da je za to najčešće potrebno više od godinu dana.

Prilikom podnošenja zahtjeva za prijem u državljanstvo Srbije od dokumenta su potrebni izvodi iz matične knjige rođenih i vjenčanih, ukoliko je zainteresovano lice u braku, uvjerenje o državljanstvu, kao i dvije kopije lične karte ili pasoša.

“Vlada Srbije je 2012. godine donela odluku da snosi troškove republičkih administrativnih i konzularnih taksi, kao i posebnih troškova za građane iz regiona koji žele da dobiju srpsko državljanstvo ili da se iz državljanstva odjave, tako da je procedura oslobođena naplate takse”, podsjetio je Nikolić.

On je dodao da je velika i zainteresovanost za pasoše Srbije, te je u Generalnom konzulatu u Banjaluci od 2014. godine, kada je počelo idavanje ovog dokumenta, do danas izdato oko 5.000 pasoša.

“Primjetan je trend povećanja broja zahtjeva za oko 20 odsto u odnosu na 2016. godinu, koja je u tom smislu bila rekordna”, konstatovao je Nikolić.

Zakonski rok za za izradu pasoša je 60 dana, a taksa za podnošenje zahtjeva iznosi 64 evra i jedinstvena je za svako diplomatsko-konzularno predstavništvo Srbije u Evropi.

Do promjene iznosa takse u inostranstvu došlo je novim pravilnikom Ministarstva spoljnih poslova Srbije od 21. marta ove godine, a prethodna taksa je iznosila 46 evra.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/u-konzulatu-srbije-u-banjaluci-40-000-zahtjeva-za-drzavljanstvo/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||claudebot