Proizvodnju hrane grad subvencioniše sa 318.000 KM

Objavljeno: 19. 8. 2017 u 16:44h

Za subvencije kojima će se podstaći ratari da neplodno zemljište pretvore u parcele za proizvodnju hrane Gradska uprava obezbijedila je 318.000 KM.

Centar za razvoj poljoprivrede i sela raspisao je u petak javni poziv  na koji će poljoprivrednici moći da kandiduju projekte koji će biti sufinansirani tim novcem.

“Sredstva koja će biti podijeljena prikupljena su na osnovu naknade za pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe. Cilj nam je poboljšanje kvaliteta zemljišta kroz popravke i poboljšanja plodnosti zemljišta, sprovođenje protiverozivnih mjera ili melioracije te sprovođenje postupka komasacije” – rekli su u ovom centru.

Dodali su da će javni poziv biti otvoren do 15. septembra i da se mogu prijaviti preduzeća i pojedinci sa ruralnog područja grada, kojima je poljoprivreda osnovna djelatnost.

“Maksimalna sredstva koja aplikant može dobiti su određena u visini od 60 odsto od vrijednosti projekta i ne mogu biti veća od 6.000 KM po projektu”- naveli su u centru.

Kazali su da je minimalna površina zemljišta koja se može obuhvatiti ovim mjerama jedan a maksimalna pet hektara.

“Osnovni ciljevi podjele podsticaja su unapređenje i jačanje poljoprivrednog sektora, stvaranja tržišno orijentisanih proizvođača, jačanje  njihove konkurentnosti i smanjenja stope nezaposlenosti kroz uređenje poljoprivrednih zemljišta koja su degradirana, zapuštena, lošijeg kvaliteta ili su neplodna” – naglasili su u ovom centru.

Ovo nisu jedine subvencije koje grad preko Centra za razvoj poljoprivrede i sela dodjeljuje za proizvodnju hrane. Tako je ove godine izdvojeno oko milion KM za unapređenje voćarske i proizvodnje u zaštićenim prostorima, izgradnju hladnjača i sušara, objekata za uzgoj stoke, nabavku opreme i poljoprivredne mehanizacije. Ovaj novac je raspoređen na 345 poljoprivrednika. Potpisivanje prvih ugovora je počelo u julu od čega je 210 za subvencionisanje razvoja gazdinstava i proizvodnje, a 135 su ostvarili prava na premije za pčelinja društva i steone junice.

Podjela

Lani je 134 poljoprivrednika dobilo subvencije za poboljšanje kvaliteta zemljišta. U 2016. godini u budžetu grada za te namjene je bilo obezbijeđeno 324.00 KM. Od 2013. do 2016. godine po osnovu naknada za pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe za ukupno 341 poljoprivredno gazdinstvo, dodijeljena su sredstva od 826.000 KM.

Izvor: Glassrpske/ Vesna Popović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/proizvodnju-hrane-grad-subvencionise-sa-318-000-km/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot