Policija ne vidi pun kontejner djece: Banjalučani uznemireni zbog Roma

Objavljeno: 18. 8. 2017 u 12:00h

Policijskoj upravi Banjaluka u proteklom periodu je u više navrata prijavljeno narušavanje reda i mira od strane veće grupe Roma koja mjesecima boravi u kontejneru pored banjalučkog Rebrovačkog mosta, saznaje ”EuroBlic”.

Građani koji su željeli ostati anonimni tvrde da policija ne želi da riješi problem koji im je pred očima, te da za tako nešto kako tvrde, najvjerovatnije imaju opravdan razlog koji naravno, nije u skladu sa zakonom.

“Niko ne zna tačan broj Roma, ali u tom objektu bez vode i minimalnih uslova za život, mnogo je djece i odraslih koji dolaze i odolaze svakodnevno u različitim vozilima iz kojih puštaju preglasnu muziku”– priča Banjalučanin koji je želeo ostati anoniman.

Dodaje kako su pozivali policiju, ali ih je odgovor nadležnih šokirao.

“Kada smo zvali policiju uslijedio je odgovor: „Nema dovoljno telefonskih poziva da intervenišemo“ – kaže Banjalučanin čiji je identitet poznat redakciji.

Drugi stanari koji žive u neposrednoj blizini “romske kuće” takođe navode kako nemaju mira zbog novih komšija.

“Prosto je nevjerovatno da se ovako nešto dešava i to na samo nekoliko desetina metara od sjedišta MUP Republike Srpske. Policija ili ne želi da riješi ovaj problem ili je neko dobro “podmazan” da ćuti o ovim Romima i o onome čime se bave” – tvrdi starija Banjalučanka.

“EuroBlicu” je potvrđeno da su građani o novim komšijama obavijestili i nadležne u Gradskoj upravi Banjaluka od kojih očekuju da u narednom periodu konačno riješe njihov problem.

Podsjetimo, “EuroBlic” je još prije dva mjeseca pisao o Romima koji su se nastanili u neuslovnom kontejneru pored Rebrovačkog mosta.

Prema nezvaničnim informacijama u spornom kontejneru boravi veći broj djece koji se prema tvrdnjama naših sagovornika bave prosjačenjem.

Izvor “EuroBlica” blizak policiji otkriva da se protiv prosjaka ne može boriti prekršajnim nalozima, već isključivo drastičnim kaznama protiv onih koji su u vrhu lanca prosjačenja.

“Kada uhvatimo punolјetne prosjake jedino što im uručimo to je prekršajni nalog koji najvјerovatnije nikada neće ni biti plaćen. Takođe je poznato da su među prosjacima i dјeca, ali informacija da nijedno dијete prošle godine nije smјešteno u prihvatni centar dovoljno govori o tome kako se pristupa ovom problem. Jedini način da se bori protiv prosjačenja su zatvorske kazne za one koji tјeraju tu dјecu da zarađuju” – objasnio je izvor “EuroBlica”.

MUP Republike Srpske je ranije saopštio da su policijski službenici u realizovali pojačane aktivnosti s ciljem sprјečavanja i suzbijanja prosjačenja na ulicama Srpske s obzirom da je ova problematika pojačana u prolјeće i lјeto.

Tako su evidentirana 63 prekršaja, na osnovu kojih su pokrenuta četiri prekršajna postupka i izdato 59 prekršajnih naloga.

Novčane kazne

Zakonom o javnom redu i miru Republike Srpske za prosjačenje su zaprijećene novčane kazne. Od 200 do 800 maraka kazniće se osoba koja prosjači ili navodi drugog na prosjačenje.

Za navođenje na prosjačenje maloljetnika, duševno bolesnih i osoba zaostalih u razvoju. Zaprijećeno su kazne do 1.200 maraka ili 40 dana zatvora. Do danas zatvorska kazna nije izrečena.

Izvor: Blic/Nikola Morača

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/policija-ne-vidi-pun-kontejner-djece-banjalucani-uznemireni-zbog-roma/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||claudebot