Banjalučki Parkić od granita i bez trotoara

Objavljeno: 18. 8. 2017 u 10:17h

Prva faza rekonstrukcije pješačke zone u ulici Bana Milosavljevića, popularnog “parkića” trebalo bi da počne na jesen a grad će za te radove izdvojiti 450.000 KM.

Potvrdio je v.d. načelnika Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić i dodao da je to početak parcijalne realizacije velikog plana rekonstrukcije pješačke zone koji bi obuhvatao ulice Veselina Masleše, Bana Milosavljevića i dio Aleje Svetog Save.

“Cijeli projekat je skup, za njega je potrebno oko devet miliona KM i taj novac ne možemo obezbijediti odjednom. Zato smo se odučili na faznu realizaciju i ove godine želimo da počnemo” – kazao je Sandić.

Objasnio je da će biti podignuti postojeći asfalt.

“Umjesto njega biće postavljene granitne ploče. Neće više biti trotoara već će sve biti u istoj ravni. Pokušaćemo sačuvati što više zdravih stabala a biće posađeni i novi drvoredi” – naveo je Sandić.

Dodao je da će biti postavljene i nove klupe.

“Cilj je da na jesen počnemo sa radovima kako bi već ove godine mogli vidjeti prve obrise budućeg izgleda šetališta u centru grada” – naveo je Sandić.

Dodao je da ovaj projekat nije bio predviđen početkom godine već je novac obezbijeđen kroz junski rebalans budžeta.

Iz Turističke organizacije Banjaluka (TOBL) poručuju da je gradsko šetalište jedno od centralnih mjesta na kojem se zadržava veliki broj turista.

“Ucrtano je na svim mapama i sigurni smo da će rekonstrukcija dijela pješačke zone uveliko poboljšati turističku ponudu grada” – rekla je portparol TOBL-a Branka Branković.

Banjalučani smatraju da je pješačka zona lice grada koje zaslužuje da mu se posveti posebna pažnja.

“Grad je prepoznatljiv po Gospodskoj ulici te šetalištu koje ide prema Narodnom pozorištu RS i šteta je što do sada nije puno uloženo u poboljšanje njenog izgleda. Samo treba paziti da ne bude samo beton već i da ima dovoljno zelenila i klupa za sjedenje” – rekla je mještanka Lauša Ljiljana Mitrić.

Javna česma

Slaviša Sandić je rekao da iako nije bilo predviđeno originalnim projektom po ideji gradonačelnika Igora Radojičića na ovom prostoru će biti postavljena javna česma.

“Arhitekte bi trebalo da osmisle njen izgled a u dizajn će biti uključeni i studenti Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta. Putem mini-konkursa oni će predložiti rješenja. Javna česma neće biti monumentalna kako ne bi previše dominirala prostorom već bi prije svega trebalo da bude funkcionalna” – kazao je Sandić.

Izvor: Glassrpske/Vesna Popović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjalucki-parkic-od-granita-i-bez-trotoara/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot