Poziv Banjalučanima da učestvuju u uređenju svoga naselja: Predložite mjesto i dobićete grafit, park ili kutak za odmor

Objavljeno: 17. 8. 2017 u 12:31h

Zahvaljujući trudu aktivista iz nevladinog sektora, Centar bi umjesto parkinga mogao da dobije dječje igralište, Borik mural, a u potrazi su za još jednom lokacijom koju će urediti za Banjalučane.

Aktivisti Centra za životnu sredinu učestvuju u regionalnom programu „Naš grad, naša scena“ čiji je osnovni cilj da urede pojedina mjesta u gradu, na kojima će građani moći da uživaju.

Uređenje počinje u septembru, a oni se bore da se na takozvanoj Građevini u centru grada umesto parkinga isplanira igralište, u Boriku će iscrtati mural, dok je potraga za trećom lokacijom u toku.

“Pozivamo građane da predlože neko neuređeno i slobodno mjesto u svome naselju gdje bismo, u saradnji sa kreativcima iz oblasti urbanog dizajna i umjetnosti, prostor prilagodili za igru, popravili ili postavili klupe i stolove za druženje, uredili zelenilo, nacrtali grafit, mural ili neko drugo umjetničko djelo” – rekla je Jelena Brkić iz Centra za životnu sredinu.

Glavni cilj organizacije, kaže Jelena, jeste da se javne površine vrate građanima da ih koriste, bilo za igru, odmor, ili rekreaciju.

Zbog toga se već dosta dugo zalažu da spriječe gradnju parkinga na Građevini, u samom centru grada, te da ga oplemene, a Grad ili društveno odgovorne kompanije djeci da sagrade igralište.

“Za prostor na kojem se nalazi Građevina, u toku je izmjena regulacionog plana, a taj posao bi mogao da potraje i do dvije godine. Zbog toga radimo na privremenoj prenamjeni prostora, kako bi već sada tu bilo ucrtano igralište i inicijativu ćemo predati Gradu. Očekujem da nas u tome podrži i mjesna zajednica” – rekla je Brkićeva i dodala da je Građevina simbol građanske borbe za javni prostor.

Već naredne godine Banjalučani bi trebalo da dobiju tri uređena mjesta u svome gradu. Jelena kaže da su dobili i prijedlog da se spomenik Safikadi, koja se ubila zbog nesrećne ljubavi, preseli u Kastel, ali su predlagači od toga odustali, možda i zbog činjenice da je to područje zaštićeno.

“Osmislili su metalnu konstrukciju koja bi bila svojevrsan spomenik Safikadi, ljubavi i zaljubljenima, ali i turistička atrakcija. Od ideje su odustali pa je ostalo slobodno mjesto za drugi prijedlog” – rekla je Brkićeva.

Slanje prijedloga

U regionalnom programu „Naš grad, naša scena“, osim Banjaluke, učestvuju i Beograd, Podgorica i Skoplje. Projekat finansira Balkanska fondacija za umjetnost i kulturu, a podržan je od Švajcarske agencije za razvoj i saradnju i Evropske kulturne fondacije.

Sve svoje ideje i prijedloge Banjalučani mogu da ostave na internet stranici nasgrad.org, a Centar za životnu sredinu izabraće najbolji prijedlog.

Izvor: Blic/Željka Javorac

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/poziv-banjalucanima-da-ucestvuju-u-uredenju-svoga-naselja-predlozite-mjesto-i-dobicete-grafit-park-ili-kutak-za-odmor/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot