Novogradnja u Banjaluci! Platiš 160 hiljada KM i saznaš da si prevaren!

Objavljeno: 17. 8. 2017 u 10:39h

Kupovina stana u novoizgrađenim zgradama u Banjaluci je kao i kupovina mačka u džaku. Platiš nešto u desetinama ili stotinama hiljada maraka da bi nakon nekog vremena saznao da si novac dao za stan koji formalno pravno nije tvoj.

Banjalučanin, koji nikada od države nije tražio ništa i sve je svojim radom stekao, prevaren je za životnu investiciju. Kaže da je radom u inostranstvu i odricanjem, godinama štedio novac kako bi kupio stan u Banjaluci. Podigao je kredit od 100 hiljada KM, dao je 60 hiljada KM teško zarađenog novca za stan, za koji, kako se na kraju uspostavilo nije “njegov”.

U želji da posjeti rodbinu na drugom kontinentu, za vizu mu je bilo potrebno uvjerenje o posjedovanju nekretnine. Kada je otišao po to uvjerenje, saznao je da je dao novac za nešto što nije njegovo. Saznao je i da je nelegalno uselio u stan koji je platio 160 hiljada KM. Saznao je i da su sve njegove komšije u zgradi u kojoj su kupili stan “ilegalci”.

Naime “Malbašićeva” zgrada u Ulici Boška Tošića broj 17 nema upotrebnu dozvolu. Drugim riječima po slovu zakona u tu zgradu se stanari ne smiju useliti.

Iz Uprave grada Banjaluka na postavljena pitanja portala BLMojGrad smo saznali da se investitor nije ni potrudio da dobije upotrebnu dozvolu za navedenu zgradu. Kako je navedeno iz Odjeljenja za prostorno uređenje, upotrebna dozvola je tražena 2016. godine ali je zbog nepotpune dokumentacije taj zahtijev odbijen. Nakon toga investitor više nije ni pokušao da u potpunosti legalizuje sagrađenu zgradu i svojim kupcima preda u vlasništvo stanove koje su koštali više od 2000 KM po kvadratu.

U Upravi grada Banjaluka kažu da u čak 25 novoizgrađenih zgrada živi stotine ljudi koji su kupili stanove, a da ne mogu da dobiju potvrdu o vlasništvu.

Prema evidenciji Odjeljenja za inspekcijske poslove na teritoriji Grada Banjaluka bez prethodno pribavljene upotrebne dozvole useljeno je dvadeset pet kolektivnih stambeno – poslovnih objekata. Za sve objekte koji su useljeni bez prethodno pribavljene upotrebne dozvole nadležni urbanističko – građevinski inspektori rješenjima su zabranili upotrebu i korištenje objekta.

Na žalost, postojećim zakonskim rješenjima investitorima je omogućeno da prodaju stanove prije njihove izgradnje i završetka objekta, te Inspkecija nema instrumenta kojim bi fizički spriječila da se objekat useli prije predhodno pribavljene upotrebne dozvole.

Time se u zabludu i nepovoljan položaj stavljaju kupci takvih stanova.

Iz tog razloga Gradska uprava se u junu ove godine obratila resornom Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju gdje je upozorila na ovaj problem.

Urbanističko-građevinska inspekcija.

Ovaj odgovor iz Uprave grada Banjaluka proslijedili smo “prevarenom” kupcu, koji nam reče da mu sada to i ne znači mnogo. Pita se kako je moguće da podigne kredit, plati sve obaveze prema državi i gradu, isplati prodavca stana i na kraju sazna da je prevaren!

Kaže zna da ga niko neće istjerati iz stana ali ogorčeno pita zašto, zašto plaća prez, zašto plaća limuzine, odvojeni život, bijeli hljeb, … vazduh ?

Izvor: Blmojgrad/Igor Požgaj

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/novogradnja-u-banjaluci-platis-160-hiljada-km-i-saznas-da-si-prevaren/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot