Banjalučanin platio taksu Poreskoj jer se žalio zbog njihove greške

Objavljeno: 12. 8. 2017 u 10:25h

Banjalučanin Đukan Vranješ trebalo je da plati dva puta porez iz 2011. godine za istu imovinu. Bar su mu tako tražili u Poreskoj upravi. Sa dokazom o uplati iz te godine, u rukama, uputio se u Poresku da dokaže da su pogriješili.

Iako je bio u pravu morao je da se lati novčanika.

“Oni pristaju da storniraju taj moj navodni dug, jer je dvaput napisan na jednu istu adresu, na jednu istu vikendicu na jedan isti objekat, isti matični broj, ali ja sam morao platiti taksu deset maraka”, rekao je Đukan Vranješ.

Prije nego što je shvatio da je satjeran u ćošak i da mora da plati 10 maraka za takse, poslao je žalbu. Odbili su je. Jer, i taksa na žalbu koju nije platio košta 10 maraka.

“Žalba se predaje putem prvostepenog organa tj. organa koji je donio zaključak, taksirana sa 10KM republičke administrativne takse u skladu sa Zakonom o administrativnim taksama”.

U Poreskoj upravi se pravdaju da do 2012. godine u svom sistemu nisu mogli da zabilježe detaljnije podatke o imovini. U Vranješovom slučaju, pisala je samo ulica u kojoj se nalazi vikendica. Tako je poreski obveznik mogao da podnese više prijava za istu imovinu.

“Kako vi znate da li je ista imovina ili nije? Mi ne znamo, to poreski obveznik zna. On je taj koji popunjava. I on odgovara za tačnost i istinitost podataka koji su navedeni u prijavi”, rekao je načelnik Područne jedinice Banjaluka Poreska prava Željko Vučić.

Zbog čega bi bilo ko plaćao porez više puta na istu imovinu, iz Poreske odgovaraju da je moguće da obveznik i zaboravi šta prijavi. Imali su, kažu, razne slučajeve. Đukan je uvjeren da je greška njihova, ali da ih zakon štiti.

“Znači kad bih ja nekog ošamario, a imao zakon, onda bi po tom zakonu bilo da onaj ko je ošamaren mora platiti meni odštetu zato što eto mene boli ruka jer sam ja njega ošamario”, rekao je Đukan Vranješ.

Čija god greška bila, apsurd će dočekati poreske obveznike. Administrativne takse, u svakom slučaju, neće moći da izbjegnu.

Izvor: ATV

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjalucanin-platio-taksu-poreskoj-jer-se-zalio-zbog-njihove-greske/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])