Autobusi iz okolnih gradova više neće u centar Banjaluke

Objavljeno: 7. 8. 2017 u 14:29h

Autobusi u Banjaluci koji saobraćaju na republičkim linijama od danas ne idu do Narodne skupštine RS, nego će im zadnja stanica biti stajalište kod Prirodno-matematičkog fakulteta.

Riječ je o linijama iz Srpca, Gradiške, Prijedora, Blaškog, Slatine i drugih okolnih mjesta, a to u praksi znači da se putnici više neće voziti Ulicom Mladena Stojanovića, nego će autobus saobraćati do zgrade Autoprevoza, te na raskrsnici desno Ulicom Olimpijskih pobjednika i dalje do PMF.

“Ove republičke linije moći će da dođu do zgrade Vlade RS, odnosno do Ulice olimpijskih pobjednika, a putnici će autobuse čekati kod PMF. Autobusima iz smjera Kotor Varoša će biti omogućeno da preko mosta Venecija i Gundulićeve ulice dođu do Ulice olimpijskih pobjednika, zatim ka zgradi Vlade RS te desno do terminala Malta”, kaže Slaviša Sandić, v.d. načelnika Odjeljenja za saobraćaj i puteve i dodaje da je cilj novog režima smanjenje saobraćajnih gužvi.

Vozači na međugradskim linijama pozdravljaju ovu odluku i ističu da su nadležni i ranije trebali da reaguju. Putnici, kažu, neće osjetiti toliku promjenu, jer je riječ o nekoliko stotina metara udaljenosti, dok njima za volanom to baš i ne izgleda tako.

“Odličan potez, jer će biti lakše i nama i kolegama na gradskim linijama. Najveće gužve su upravo između Pozorišta RS i Skupštine i nekad nam je semafor pravio samo probleme i još veće zastoje. Dešavalo se da i mi iz okolnih gradova i gradski autobusi u jednom momentu napravimo tolike čepove da smo morali čekati i po 15 minuta da krenemo”, priča Goran Jovanović, vozač „Pavlović tursa“.

Sa njim je saglasan i Draško Talijan, predsjednik Udruženja vozača gradskog prevoza, koji kaže da će olakšanje, osim njih, osjetiti i ostali učesnici u saobraćaju.

“Riječ je o najužem centru grada i vjerujem da će sada doći do velikog rasterećenja”, dodaje Talijan.

Nakon izgradnje terminala na Malti, autobusima je bilo dozvoljeno da Ulicom Mladena Stojanovića, odnosno Kralja Petra I Karađorđevića, ulaze u grad, a putnici su ulazili i izlazili na stajalištu kod Narodne skupštine RS, odnosno preko puta Fabrike duvana. Osim autobusa na gradskim i prigradskim, to stajalište koristili su i autobusi na republičkim linijima: za Gradišku, Srbac, Blaško, Prijedor, Kotor Varoš, Čelinac, Trn, Laktaše i druga mjesta i to sa više od 500 polazaka dnevno. Toliki polasci uticali su na stvaranje gužvi, pa je dolazilo do blokiranja saobraćajnice, stvaranja kolona i kašnjenja autobusa.

Prigradski autobusi mogu u centar

Trase ostaju nepromijenjene na prigradskim linijama: Potkozarje, Verići, Piskavica, Dragočaj, Gradina.

“Razumijevajući svakodnevno gravitiranje stanovništva najbližih susjednih mjesta ka Banjaluci, i to Trna, Laktaša, Omarske, Lamovite i Čelinca, i autobusima na ovim linijama se neće mijenjati trasa, te će i dalje moći da voze kroz centar”, kažu u resornom odjeljenju.

Izvor: blic.rs / Autor: Biljana Regulić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/autobusi-iz-okolnih-gradova-vise-nece-u-centar-banjaluke/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])