Muke s nestašicom vode: Cisterne spas, ali neki nemaju da plate

Objavljeno: 4. 8. 2017 u 10:04h

Tropske vrućine dovele su do smanjenja kapaciteta izvorišta i problema s vodosnabdijevanjem, te su domaćinstva pojedinih prigradskih naselja i sela ostala bez kapi vode i jedini spas su im cisterne, ali pojedini mještani nemaju novca da plate.

Bojan Stojanović, predsjednik Savjeta MZ Bronzani Majdan, kaže da tokom ljetnog perioda veći dio naselja nema vode.

“Pored nedostatka vode za piće, mještanima koji su udaljeni od rijeke problem je i napajanje stoke”, rekao je Stojanović, te ističe da je Gradska uprava pokušavala da riješi problem slanjem cisterni za vodu, ali da imaju mještane koji nisu u stanju da ih plate.

Prema broju zahtjeva za dopremanje vode za piće, među najugroženijima su mjesne zajednice Gornja Piskavica, Česma, Stričići, Karanovac, Krupa na Vrbasu, Bistrica i Borkovići.

Mladen Ćućun, šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i Profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice, rekao je da su od kraja juna u cisternama isporučili 2.500 kubika vode za piće, za 302 domaćinstva.

“Od 26. juna redovno isporučujemo vodu u područja koja nemaju stabilan sistem vodosnabdijevanja. Zbog nastavka tropskih vrućina, očekujemo povećanje broja zahtjeva za dopremanje vode”, rekao je danas Ćućun.

Dodao je da je preduzeće “Vodovod” snabdjelo 156 domaćinstava vodom, “Eko euro tim” 93, a Vatrogasna jedinica 53 domaćinstva.

Boško Vuksan, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Karanovac, rekao je da je preko 250 domaćinstava bez vode u pojedinim zonama, gdje su se snabdijevali vodom sa prirodnih izvora, koji su presušili još u junu.

“Katastrofa je, svaki dan je ovdje haos, ljudi nemaju vode za piće, nemaju čime da napoje stoku. Oni se snalaze kako znaju, dovozi se cisterna, koja košta 30 maraka, a bude im samo tri dana”, rekao je Vuksan.

Problem s vodosnabdijevanjem imaju i mještani Rekavica 2, gdje vode nije bilo prethodnih dvadesetak dana, potvrdila je Željka Blagojević, predsjednik Savjeta MZ.

Rade Vujasin, predsjednik Savjeta MZ Ljubačevo, istakao je da je nestašica vode uobičajena u ljetnim mjesecima.

“Narod kuburi s vodom, a cisterne nismo dobijali. Mještani imaju problem i s napajanjem stoke”, rekao je Vujasin.

Građani kojima je voda prijeko potrebna mogu da se obrate svojoj mjesnoj zajednici, cijena kubnog metra vode putem cisterne je tri marke, dok preostali troškovi idu na teret grada Banjaluka.

Obaveze plaćanja vode u cisternama su oslobođene porodice poginulih boraca, ratni vojni invlidi i primaoci socijalne pomoći.

Osvježenje na Trgu Krajine

Zbog visokih temperatura, u centru grada postavljena je cisterna s vodom za piće, kako bi građani i turisti pronašli osvježenje. U Odsjeku za poslove Civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice, rekli su da će voda biti dostupna građanima u vrijeme kada je temperatura 35 stepeni Celzijusovih i više.

Zahtjevi za dopremu vode

  • Gornja Piskavica 50 domaćinstava
  • Česma 49
  • Stričići 45
  • Karanovac 23
  • Krupa na Vrbasu 21
  • Bistrica 18

Izvor: Nezavisne / Autor: Goran Lajić, Bojana Živanić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/muke-s-nestasicom-vode-cisterne-spas-ali-neki-nemaju-da-plate/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot