Akcija “Trezor”: Počelo suđenje zbog teških pljački u Banjaluci

Objavljeno: 4. 8. 2017 u 11:23h

Sedmorica optuženih za pljačku oko dva miliona maraka u sudnici su rekli da nisu krivi. Njih pet do zgrade suda došli su pješke, sa fasciklama u rukama i u pratnji advokata.

Brane se sa slobode jer im sud, prije nekoliko dana, nije produžio pritvor. Ostala dvojica, Đorđe Ćulum i Aljoša Galić, dovedeni su sa lisicima i pod jakim mjerama bezbjednosti. Galiću se nije svidjelo što su ga ispred suda dočekali novinari.

Tako je izjašnjavanjem o krivici zvanično počelo suđenje onima koji su uhapšeni u policijskoj akciji “Trezor”. Sudi im se za teške pljačke na području Banjaluke, Prijedora i Kneževa. Navodno su bili pripadnici zločinačkog udruženja koje je djelovalo od 2008. do 2011. godine. Neki od osumnjičenih imali su i primjedbe na optužnicu koje su, uglavnom, odbijene.

“Đorđe Ćulum je izjavio prethodne prigovore na optužnicu, on lično, jer je smatrao da optužnica ne može da bude potvrđena s’ obzirom da se u odnosu na njega samo jedan dokaz – a to je iskaz svjedoka koji je zaključio sporazum o priznanju krivice. Smatrao je to povređenim pravom na pravično suđenje”, rekao je zamjenski branilac za optuženog Đorđa Ćulum Milan Petković.

U optužnici se navodi da je grupa bila i više nego dobro organizovana. Navodno je svako imao svoju ulogu a detaljno su prikupljali podatke o metama napada: bankama, poštama i agencijama za prevoz novca. Snimanje u sudnici nije bilo dozvoljeno uz obrazloženje da to nije praksa prije glavnog pretresa.

To što se petorica od sedmorice optuženih brane sa slobode, najviše je zasmetalo tužiocima koji su uložili prigovor na takvu, po mnogima, spornu odluku. Da li će se ipak vratiti u pritvor sud će odlučiti za nekoliko dana. Tužioci ipak, po običaju, nisu htjeli pred kamere. Odbrana i danas tvrdi da je ukidanje mjera pritvora opravdano.

“Ja lično mislim da je odluka ovog suda bila ispravna jer se radi o radnjama koje su izvršene prije sedam, osam godina”, rekao je advokat Miloša Mrđena Mirko Dabić.

U optužnici piše da su poslije pljački palili vozila, odjeću i oružje koje su koristili. Pola od onoga za šta se terete ukrali su navodno u Komercijalnoj banci prije šest godina. Terete se da su tada, u samom centru Banjaluke, ukrali oko milion maraka. Jedan od optuženih Đorđe Ćulum trenutno je u zatvoru zbog drugog kaznenog djela. Bez obzira na novo suđenje, nada se skorom izlasku na slobodu što je nakon ročišta poručio onima koji su ga čekali ispred suda.

Petorka koja se brani sa slobode uhapšena je u februaru ove godine. Iz policije su tada naveli da je najmanje 15 lica dio organizovane grupe koja je godinama pljačkala banke.

Izvor: ATV

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/akcija-trezor-pocelo-sudenje-zbog-teskih-pljacki-u-banjaluci/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot