Roditelji uzalud traže niže cijene vrtića u Banjaluci: Obećana nova obdaništa, ali pojeftinjenja neće biti

Objavljeno: 27. 7. 2017 u 17:11h

Vođeni iskustvima iz okruženja i jeftinijim boravkom djece u beogradskim vrtićima u odnosu na banjalučke, roditelji sve češće postavljaju pitanja o pojeftinjenju usluge.

Smještaj djeteta u vrtić je hronični problem Banjaluke. Liste čekanja oduvijek su kilometarske, a srećnici koji i dočekaju slobodno mjesto, često se uhvate za glavu, posebno ako moraju da plate boravak za dvoje djece.

“Cijena za jedno dijete iznosi 165 KM, a drugo dijete ima oko 55 KM popusta, pa naša porodica svaki mjesec mora da izdvoji oko 280 KM za vrtić. Iako smo srećni što smo uopšte dobili mjesto u javnoj ustanovi, ovo je ipak pozamašan mjesečni iznos, a u nekim drugim gradovima roditelji plaćaju svega polovinu iznosa koji izdvajaju Banjalučani” – kaže majka dvoje mališana Tamara G.

Ona dodaje da njihovi prijatelji u Beogradu boravak djeteta u vrtiću plaćaju svega 90 maraka, a njena nezaposlena poznanica u Sloveniji izdvaja 50 evra mjesečno.

“Čini mi se da je čak i Sarajevo za pet maraka jeftinije od Banjaluke, a ako dijete u vrtiću provede manje od pet sati dnevno, roditelji boravak plaćuju oko 120 KM. Ne mogu da vjerujem da Banjaluka, po uzoru na ove gradove, ne može da uvede bilo kakvu olakšicu” – rekla je Tamara.

Banjalučanka Svetlana R. dijete je morala da upiše u privatni vrtić, pa će mjesečno izdvajati oko 200 KM.

“Pojedini roditelji se raspituju da li mogu da dobiju subvenciju od Grada, bez obzira što je dijete smješteno u privatnu ustanovu, jer nije njihov problem to što Banjaluka nema dovoljno mjesta za sve mališane, nego administracije koja nije dobro planirala razvoj grada i za sve ove godine nije uspjela da sagradi dovoljno vrtića” – izjavila je Svetlana.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić odgovara da ne postoji realan osnov po kojem bi grad mogao da plati dio troškova smještaja djece u vrtić, ali poručuje da je intenzivirana gradnja novih objekata.

“Nemamo nikakav pravni osnov za ulazak u aranžman sa privatnim vrtićima, jer imamo našu javnu ustanovu, Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, koju je Grad formirao, održava je i sufinansira. Cijena boravka je tolika kolika je i nije realno očekivati njeno smanjenje” – rekao je Radojičić.

Dodaje da se često čuju primjedbe na kvalitet ishrane, i neke druge uslove, ali poboljšanje usluge, tvrdi on, bi podrazumijevalo i poskupljenje.

Realna cijena boravka u javnom vrtiću je 400 KM, roditelji plaćaju 165 KM, a ostatak subvencioniše grad.

Novi objekti u četiri naselja

Gradonačelnik Igor Radojičić najavio je gradnju pet vrtića u ulicama: Kordunaška u Boriku, Marka Kraljevića u Obilićevu, Kralja Petra Drugog Karađorđevića u Rosuljama, Prve krajiške brigade Narodne odbrane na Starčevici, te kod parka u takozvanom Kupusištu.

“Grad primarno radi na proširenju mreže vrtića i povećanje kapaciteta. Trenutno se za pet lokacija za vrtiće nalazimo u različitim fazama javnih nabavki i kada se one završe, sa novcem koji imamo moći ćemo ući u izvođenje radova” – rekao je Radojičić.

Izvor: Blic/Željka Javorac

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/roditelji-uzalud-traze-nize-cijene-vrtica-u-banjaluci-obecana-nova-obdanista-ali-pojeftinjenja-nece-biti/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])