Hapse radnike, a za propale milione u “Toplani” niko i ne pita

Objavljeno: 27. 7. 2017 u 10:35h

Krivični postupak protiv troje uhapšenih u jučerašnjoj akciji “Topling” u Banjaluci mogao bi da bude itekako zanimljiv.

Ako je suditi prema stavu pravnih eksperata, u onome što su radili radnici “Toplane”, koji su osumnjičeni za falsifikovanje isprava i zloupotrebu službenog položaja, uopšte nema govora o krivičnom djelu. Suština je u spornoj odluci direktora milionskog gubitaša koji je zabranio potrošačima da se isključuju sa toplovodne mreže.

Advokat Darko Kremenović objašnjava da je krivično djelo kada potrošači zatraže isključenje, a radnici “Toplane” to odbiju da urade.

“Ne može direktor da propisuje krivična djela. Ona su propisana Krivičnim zakonom, a ne mogu ih propisivati oni koji su se najviše ogriješili o zakon u zadnjih 10 godina kada je u pitanju banjalučka “Toplana”, pa sada žrtve treba da budu nezaštićeni radnici”, zaključio je Kremenović.

Banjalučka “Toplana” je najveći gradski gubitaš, jer je u minusu oko 88,6 miliona maraka, dok je vrijednost celokupne imovine preduzeća svega 65 miliona KM. Iako je javnost očekivala da se konačno razjasni kako je uništeno jedno takvo preduzeće, te da li je to posljedica malverzacija na koje su mjesecima u Skupštini upozoravali odbornici, policija se za sada time ne bavi, već običnim radnicima.

Naime, odbornici u banjalučkoj Skupštini mjesecima tvrde da “Toplana” nabavlja mazut mimo Zakona o javnim nabavkama, često direktnim pogodbama, bez tendera, kada ima najviše mogućnosti za malverzacije. Ove tvrdnje nadležni organi nikada nisu provjerili, odnosno, javnosti nije saopšten konačan ishod eventualnih provjera.

Isticali su i to da u “Toplani” kriju koliko plaćaju pozajmljeni mazut.

U “Toplani” nisu željeli da komentarišu akciju u kojoj su uhapšeni njihovi radnici.

Pretresi

U akciji kodnog naziva „Topling“ policija je uhapsila tri osobe osumnjičene za falsifikovanje isprava i zloupotrebu službenog položaja.

„EuroBlicu“ je potvrđeno da su uhapšeni penzioner Dragan M. (65), te Aleksandar L. (34) i Savka M. (65) radnici Toplane.

Izvor „EuroBlica“ iz istrage otkrio je da su tokom jučerašnje akcije pretresene i službene prostorije “Toplane”, dugogodišnjeg milionskog gubitaša, odakle je takođe izuzeta dokumentacija.

“Osumnjičeni se terete da su u dužem vremenskom periodu zloupotrebom službenog položaja u preduzeću gde su zaposleni, falsifikovanjem zapisnika od ovlašćenog preduzeća za isključenja potršača sa toplovodne mreže, nezakonito isključivali korisnike sa toplotne mreže, a za usluge protivpravno prisvajali novac”, objasnila je Marija Markanović, portparol Policijske uprave Banjaluka.

Dodaje kako na osnovu naredbe Osnovnog suda Banjaluka obavljen pretres na pet lokacija na području Banjaluke.

“Tokom pretresa pronađena je i izuzeta određena dokumentacija koja će poslužiti u krivičnom postupku”, navela je Markanovićeva.

Izvor: blic.rs / Autor: Nikola Morača

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/hapse-radnike-a-za-propale-milione-u-toplani-niko-i-ne-pita/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot