Dom penzionera Banjaluka: Zaposlenima prijete otkazom ako pričaju s novinarima

Objavljeno: 25. 7. 2017 u 17:23h

Nakon brojnih pritisaka, radnici Doma penzionera Banjaluka, sada su morali da potpišu i izjavu da medijima neće davati komentare o toj ustanovi.

Tvrdi to predsednik Granskog sindikata zdravlja Milenko Granulić, kojem su se radnici, iz straha, krišom žalili.

On ističe da su zaposleni u Domu prošle sedmice pozivani kod šefova u kancelarije da pod punom odgovornošću potpišu izjavu „da će poštovati radnu disciplinu kod poslodavca, da neće širiti laži, davati lažne informacije i komentare o ustanovi, rukovodstvu i zaposlenima, te davati elektronskim i pisanim medijima ili potencijalnim korisnicima Doma ili drugim fizičkim licima neistinite informacije, kao i da neće svojim radnjama naštetiti ugledu ili poslovanju Doma“.

U suprotnom, stoji u dokumentu, poslodavac može da preduzme mjere i otkaže ugovor o radu, otkriva Granulić.

“To je čisti pritisak, zastrašivanje i ucjenjivanje radnika, samo još jedan dokaz šta radnici preživljavaju. Da li će direktor Đuro Crnomarković sada uvesti i poligraf u ustanovu? Krajnje je vrijeme da osnivač smijeni kompletno rukovodstvo Doma penzionera zbog svega što se posljednjih godina dešava u toj ustanovi” – poručuje sindikalac Milenko Granulić.

I pravnici sa kojima smo razgovarali ocjenjuju da se u slučaju potpisivanja ovakvih izjava radi o zastrašivanju radnika, kao i da je to suvišno, jer su već zakonom o radu predviđena pravila ponašanja.

“To je isto kao kada bi radnici potpisivali izjavu da će redovno dolaziti na posao i da neće kasniti. Ako širite laži to je samo po sebi za disciplinsku odgovornost” – kažu pravnici.

Direktor Đuro Crnomarković međutim, odgovorno tvrdi da ni na koji način nije vršio pritisak na radnike da potpišu izjavu.

“Tačno je da izjava postoji, a ideja za nju je nastala kako bi podsjetili radnike na njihove obaveze koje proističu iz Pravilnika o radu Doma penzionera, a kako bi se izbjegle sve češće netačne glasine koje značajno utiču na poslovanje Doma. S obzirom da su neki radnici i prije vašeg upita postavljali pitanje o obaveznosti potpisivanje izjave, eksplicitno su im rekli njihovi nadređeni da niko neće snositi sankcije ako je ne potpiše, jer nam to nije ni bila namjera” – odgovara Crnomarković.

Pored svega, u sindikatu su ogorčeni i što bi radnicima danas trebalo da budu isplaćene plate po novom pravilniku, na koji su se žalili, jer će, tvrdi Granulić, „medicinskom kadru biti smanjene plate, a konobar će imati 1.500 KM“.

Crnomarković odgovara da u slučaju pravilnika postupaju samo po rješenjima koje su donijela nadležna ministarstva.

“Nije tačno da će konobari imati platu 1.500 KM. Konobari će po novom obračunu  junsku platu primiti u iznosu od 600 do 700 KM u zavisnosti od staža, a startna plata konobarima po starom obračunu je iznosila 550 KM. Netačno je i da će kompletnom medicinskom osoblju prema novom obračunu plate biti smanjene. Naprotiv, pojedini medicinski kadrovi će imati veće zarade dok će neki imati smanjenje plate. Kao primjer, medicinski tehničar, bez noćnog rada, sada ima 805 KM, a ranije je imao 810 KM. Sa noćnim radom prosječna plata iznosi minimalno oko 900 KM, pa i više u zavisnosti od dežurstava i noćnog rada” – precizira Crnomarković, posebno naglašavajući da je Dom u prošloj godini i u prvom polugodištu 2017. godine ostvario pozitivne finansijske rezultate.

Opomena i EuroBlicu

Našu redakciju zvali su juče iz Doma penzionera da nas „opomenu da više ne zovemo direktora Đuru Crnomarkovića na mobilni telefon“.

“Već ste jednom opomenuti da direktora ne zovete na mobilni telefon, i vi ste ga opet zvali. Ubuduće šaljite pitanja mejlom i biće vam odgovoreno” – rekla je izvjesna Valentina iz Doma.

Podsjetimo, EuroBlic je prije deset dana pisao o zarazi korisnika i radnika Doma konjuktivitisom, a Crnomarković kada samo ga pozvali nije znao reći kakav je tačno problem u ustanovi.

Izvor: Blic/Nataša Telebak

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/dom-penzionera-banjaluka-zaposlenima-prijete-otkazom-ako-pricaju-s-novinarima/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||claudebot