Dodatna mjesta u đačkom domu u Banjaluci prijeka potreba

Objavljeno: 25. 7. 2017 u 17:03h

Bez smještaja u banjalučkom Srednjoškolskom domu ove godine mogao bi da ostane veliki broj đaka iz svih krajeva Srpske, koji su odlučili da srednju školu pohađaju u gradu na Vrbasu, jer su sva planirana mjesta već popunjena.

Ova ustanova, iako ima mogućnost da smjesti oko 300 đaka, koliko je otprilike i konkurisalo u prvom upisnom roku, popuniće tek 240 mjesta. Drugog upisnog roka, po svemu sudeći, neće biti, pa će uprkos dobrom uspjehu i primjerenom vladanju bez smještaja u domu ostati oko 60 srednjoškolaca.

U domu ističu da imaju odobrenje Ministarstva prosvjete i kulture RS za popunjavanje 240 mjesta.

Predsjednik Upravnog odbora Srednjoškolskog doma Nikola Dorontić je istakao da postoji velika potreba, a i mogućnost, za proširenje liste za smještaj đaka u ovoj ustanovi, a to su potvrdili i stručnjaci, čija su mišljenja, zajedno sa prijedlogom, poslata na adresu Ministarstva.

“Odgovor još nismo dobili. Ovo nije prvi put da im se obraćamo kada je riječ o ovom pitanju. Prethodne godine, nažalost, nismo naišli na njihovu podršku”, kazao je Dorontić.

On pretpostavlja da je razlog novac, jer ukoliko bi proširili kapacitet za još 60 mjesta, morali bi zaposliti još dva kuvara i jednog referenta, dok dva vaspitača, koja su potrebna, već rade u ovoj ustanovi.

“Osim toga, morali bi da izdvajaju i više novca za smještaj i hranu djece u domu”, kazao je Dorontić.

Kada bi dobili saglasnost Ministarstva da prime još 60 đaka, Dorontić kaže da bi gotovo svi đaci koji su konkurisala u prvom krugu bez problema bili smješteni u dom.

S druge strane u Ministarstvu tvrde da nisu dobili zahtjev u kojem je obrazložena potreba za sanacijom i proširenjem kapaciteta doma.

“Da bi Ministarstvo prosvjete i kulture, odnosno Vlada RS, razmotrili mogućnosti sanacije i eventualnog proširenja smještajnih kapaciteta Srednjoškolskog doma u Banjaluci, neophodno je da se ustanova obrati zahtjevom kojim će obrazložiti opravdanost za sanaciju i dogradnju, uz svu prateću dokumentaciju za projekat te vrste”, naveli su u Ministarstvu.

Roditelji s nestrpljenjem iščekuju konačnu rang-listu đaka koji su dobili krevet u domu, tražeći u međuvremenu i privatni smještaj. Jedan od njih je i Marinko S. iz Kneževa koji kaže da, iako još ne zna rezultate za svog sina koji je ove godine krenuo u srednju školu u Banjaluku, traži alternativni smještaj, za svaki slučaj.

“Kćerka mog prijatelja, koja po uspjehu i vladanju može da bude primjer drugoj djeci, lani je ostala bez smještaja u domu. Poznavajući njen rad i trud svi su bili ubijeđeni da će biti primljena, ali ipak nije”, kazao je Marinko S.

Pojedini roditelji bi pristali da plate i punu cijenu od 170 KM samo da im djeca budu smještena u đački dom, gdje će ih, kažu, svaki dan čekati tri broka, topla soba, a najvažnije od svega je što će biti bezbjedni i pod budnim okom vaspitača.

Gužva

Za smještaj u Srednjoškolskom domu u Banjaluci lani je u dva navrata konkurisalo skoro 400 đaka, a dobilo ga je njih 240. Rukovodstvo i Upravni odbor prethodnih godina su na svoju odgovornost i trošak doma upisivali veći broj đaka, što više, kažu, nisu u mogućnosti.

Izvor: Glas Srpske / Autor: Danijela Stokanić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/dodatna-mjesta-u-dackom-domu-u-banjaluci-prijeka-potreba/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])