Banjaluka: Sanacija saobraćajnica uz Zapadni tranzit (Foto)

Objavljeno: 25. 7. 2017 u 13:57h

Danas su počeli radovi na proširenju sabirne saobraćajnice uz Zapadni tranzit na dijelu od Njegoševe ulice do Ulice Davida Štrbca, čime bi bili riješeni dugogodišnji problemi stanovništva koje živi u tom dijelu grada.

Kako je potvrđeno u Odjeljenju za saobraćaj i puteve, radove izvodi preduzeće „MG Mind“ u okviru modernizacije gradskih saobraćajnica i trebalo bi da budu gotovi u naredne dvije sedmice.

Dio sabirne saobraćajnice kod Ulice Davida Štrbca Dosadašnjim saobraćajnim rješenjem svi koji dolaze iz ulica iznad zapadnog tranzita su bili primorani da se preko sabirne saobraćajnice, koja je jednosmjerna, uključe na tranzit, zatim da idu do raskrsnice sa Ulicom Ranka Šipke ili kružnog toka kod Gimnazije.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenje za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić, ističe da je Odjeljenje uradilo neophodne analize uslova i načina odvijanja saobraćaja u ovom dijelu grada, kao i analize rješenja koje su se u proteklom periodu navodile u sredstvima informisanja kao moguća rješenja.

“Ti prijedlozi uglavnom su bili nestručni i teško da bi imali pravi efekat. Tako se zaključilo da postavljanje semafora sa kojim bi se vršilo naizmjenično propuštanja vozila ispod pasarele nije dobro rješenje jer bi za vrijeme trajanja crvenog svjetla za vozače iz smjera Njegoševe ulice stvarale kolone vozila s mogućim negativnim uticajem i na saobraćaj na zapadnom tranzitu. Takođe, rješenje koje se spominjalo u vidu promjene smjera sabirne saobraćajnice na jednom dijelu, dovelo bi do toga da stanovici pojedinih ulica, kao i privredni subjekti uz dio sabirne saobraćajnice budu u potpunosti izolovani odnosno da za dolazak moraju prelaziti i do tri kilometra više”, kaže Sandić.

Zbog toga je odlučeno, da se dio sabirne saobraćajnice proširi na dijelu od Njegoševe ulice do Ulice Davida Štrbca čime bi se dobila širina od pet metara i bili bi stvoreni uslovi za bezbjedan dvosmjerni saobraćaj. Na dijelu kod Ulice Davida Štrbca sabirna saobraćajnica bi se proširila na neasfaltiranu površinu pored puta, a na dijelu kod Njegoševe ulice bi se trotoar pomjerio na zelenu površinu.

“Dio ispod pasarele nije moguće građevinski proširiti i tu bi se vršilo neizmjenično propuštanje vozila na dužini od tridesetak metara. Ono je omogućeno na bezbjedan način jer će biti ostvarena vizuelna preglednost između vozača iz suprotnih smjerova uz davanje prednosti vozačima iz smjera Njegoševe ulice. Takođe na tom dijelu, uz postavljanje vertikalne signalizacije, u cilju što veće bezbjednosti biće postavljeni i usporivači brzine”, objašnjava Sandić rješenje problema, koje muči stanovništvo nakon izgradnje tranzita već više od deset godina.

Ujedno, on u ovom dijelu grada najavljuje još građevinskih radova na saobraćajnoj infrastukturi. Izrađena je urbanističko–projektna dokumentacija i u toku je pribavljanje lokacijskih uslova za izgradnju dodatne saobraćajne trake za skretanje desno iz Ulice Ranka Šipke odnosno iz smjera grada na zapadni tranzit, a sa JP „Putevi RS“ je održano nekoliko sastanaka u vezi sa produženjem saobraćajne trake za skretanje lijevo sa zapadnog tranzita odnosno magistralnog puta M-16 ka gradu, čime će se znato poboljšati protok na ukrštanju zapadnog tranzita i Ulice Ranka Šipke.

Izvor: ATV

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-sanacija-saobracajnica-uz-zapadni-tranzit-foto/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot