Ako “Čistoća” promijeni režim rada računi će biti veći

Objavljeno: 24. 7. 2017 u 16:11h

Zbog konstantnih žalbi Banjalučana na rad Čistoće, Gradska uprava priprema novi Pravilnik o odvozu otpada, kojim će biti drugačije definisane obaveze ovog preduzeća.

Kako ističu u Odjeljenju komunalne policije, građani najviše primjedbi imaju na smanjen broj odvoza u naseljima, ostavljanje rasutog otpada pored kontejnera i nemarno postupanje sa posudama za odlaganje komunalnog otpada.

“Povod za pripremu novog Pravilnika su učestale primjedbe građana na odvoz komunalnog otpada od strane komunalnog preduzeća kome je Grad povjerio odvoz, a krajnji cilj je precizno definisanje termina odvoza kućnog otpada, mjesta na kojima će biti postavljene posude za prikupljanje otpada i obaveze komunalnog preduzeća” – potvrdio je v.d. načelnika Odjeljenja Milenko Letić.

Novim Pravilnikom o načinu i uslovima odvoza i odlaganja otpada, dodaje on, biće definisano područje na kojem se vrši redovan odvoz komunalnog otpada, vrijeme i intenzitet odvoza smeća, način prikupljanja i odlaganja otpada i način plaćanja.

Predviđene kazne za nepoštovanje odredbi iznose od 500 do 7.000 KM za pravna lica, i za odgovorno lice u pravnom licu 200 do 1.800 KM.

Letić ističe da će Grad nastojati da se u nekim naseljima poveća broj odvoza otpada u toku sedmice, te postavi više kontejnera u dijelovima grada gdje se naglo povećava broj stanovnika.

“Najviše zahtjeva za kontejnerima imamo od stanovnika iz Bulevara Stepe Stepanovića gdje se pravi mnogo novih zgrada. Sa druge strane, vidjećemo da iz nekih naselja gde su uglavnom kuće sklonimo kontejnere, jer sada samo prave problem, a stanovnici će onda iznositi smeće ispred dvorišta” – pojasnio je Letić koji očekuje da će ovaj dokument biti usvojen do oktobra.

Dok građani imaju brojne pritužbe na odvoz smeća, Grad je, kaže on, istovremeno zadovoljan održavanjem čistoće na javnim površinama i tu ne bi trebalo da bude izmjena.

Direktor preduzeća “Čistoća” Aleksandar Bajić podsjeća da sadašnji pravilnik o načinu odvoza otpada u gradu datira još iz 2005. godine, te su i sami svjesni, kaže, da se u nekim naseljima prečesto odvozi smeće, dok negdje kamioni dolaze samo 2 puta sedmično.

“Predlagali smo da se pojača odvoz u Kuljanima, Karanovcu, Šargovcu, Dragočaju, Bronzanom Majdanu, Saračici i Potokozarju. Trenutno tamo dolazimo 2-3 puta sedmično, ali je taj režim nedovoljan” – priča Bajić.

Međutim, on ocjenjuje da će se, ukoliko dođe do izmjene režima rada, na neki način morati nadoknaditi i novi troškovi.

“To znači dodatni broj radnika i dodatni broj radnih sati. Vidjećemo da li će Grad kroz izmjenu ugovora izdvojiti više novca za te namjene ili će građani sami plaćati skuplji odvoz” – ističe Bajić.

Podsjetimo, cijena odvoza smeća u domaćinstvu poskupjela je prije 2 godine za 20 odsto i od tada iznosi 0,138 KM po metru kvadratnom.

U “Čistoći” još uvjeravaju da nisu tačne primjedbe Banjalučana da radnici ne kupe kese smeća koje ispadnu iz kontejnera, veći problem je tu kabasti otpad ostavljen pored kontejnera, koji se odvozi po nalogu Odjeljenja za komunalne poslove i dodatno se plaća.

Kontejneri na magistrali

Milenko Letić ističe i da postoji potreba da se sklone kontejneri sa magistralnih puteva i veza sa magistralnim putevima, jer narušavaju izgled grada.

“Imamo i pritužbi vozača jer dolazi do zastoja u saobraćaju u momentima pražnjenja kontejnera” – kaže on.

Izvor: Blic/Nataša Telebak

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/ako-cistoca-promijeni-rezim-rada-racuni-ce-biti-veci/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot