Nepogode na ljetovalištima ne plaše Banjalučane: Želja za morem jača od vatre, poplava i zemljotresa

Objavljeno: 23. 7. 2017 u 16:56h

Požari koji su pogodili jadransku obalu, te poplave i zemljotresi u Grčkoj ne sprječavaju Banjalučane da otputuju u omiljena ljetovališta.

Građani kažu da neće dozvoliti da im nepogode pokvare odmor, za koji su štedjeli tokom cijele godine, a brojni su i oni koji su se zadužili zbog uživanja na moru.

Među Banjalučanima koji ni po koju cijenu ne žele da odustanu od plaže je i Žana Kosić. Bez obzira na to što joj je porodica sugerisala da ne ide na putovanje, ona se nije dala pokolebati. Sve je, kaže, spremno za put u Grčku.

“Kod nas ljudi misle da, ako se nešto dešava u jednom gradu, da je tako u cijeloj državi. Mislim da se panika diže bez potrebe”- navodi Kosićeva i dodaje da u Grčkoj planira ostati deset dana.

Putnici sa kojima je EuroBlic razgovarao kažu da u Crnu Goru, Hrvatsku ili Grčku ne bi putovali, a da se prethodno o stanju na ljetovalištima nisu raspitali kod agencija ili vlasnika vila u kojima će boraviti.

Prema riječima Jasminke Andrić, rukovodioca prodaje u jednoj turističkoj agenciji, do sada niko od Banjalučana nije odustao od ljetovanja, ali imaju upite o stanju na ljetovalištima u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Grčkoj.

“Sve je redovno i za sada nismo imali odustajanja od aranžmana- naprotiv. Odmarališta u ove tri zemlje su i dalje najtraženija, s tim da su putnici malo oprezniji nego inače, pa nas pitaju da li je bilo otkazivanja rezervacija i kakav je naš stav po pitanju odlaska. Mi im kažemo samo ono što mogu da vide na televiziji, čuju na radiju ili pročitaju u novinama ili na portalima” – kaže Andrićeva.

I Branka Galić iz jedne banjalučke turističke agencije, potvrdila je da nema otkazivanja aranžmana u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Grčkoj.

“U kontaktu smo s putnicima i oni kažu da nema nikakvih problema. Čak smo i posljednjih dana imali mnogo novih rezervacija” – navodi Galićeva.

Gordana Blagojević, iz jedne od turističkih agencija, navodi da njihovi brojni klijenti borave u Grčkoj, ali da niko od Banjalučana trenutno ne ljetuje u Toroniju, na Sitoniji, nego u drugim, okolnim mjestima.

“U vrijeme kada su Toroni pogodile poplave, imali smo putnike koji su bili smješteni u okolini. Oni su još uvijek tamo, čujemo se s njima i nema nikakvih problema. Upravo se sprema još jedan grupa u taj dio Grčke, sve smo provjerili u krugu od 50 kilometara i zasada je sve uredu2– kaže Blagojevićeva i dodaje da ni oni nisu imali slučajeva odustajanja od rezervacija.

Razgovarali smo i sa vlasnicima vila u Dalmaciji, kod kod kojih uglavnom Banjalučani odsjedaju u privatnom aranžmanu. I oni kažu da su građani istrajni u namjeri da svoj odmor provedu gdje su i planirali, te da ih ne plaše nedavni požari.

“Riječ je uglavnom o našim stalnim gostima, koji nam dolaze zadnjih desetak godina”- priča jedna od mještanki Brela.

Otkazivanje aranžmana

U turističkim agencijama kažu da, ukoliko putnici nekoliko dana pred polazak otkažu put, ostaju bez 80 odsto, a u nekim slučajevima i bez čitavog uplaćenog iznosa. Klijentu, koji je zbog naprimjer odlaska u bolnicu, vanrednog stanja ili elementarne nepogode primoran da odustane od ljetovanja, agencija će novac vratiti u skladu sa procjenom.

Izvor: Blic/Biljana Regulić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/nepogode-na-ljetovalistima-ne-plase-banjalucane-zelja-za-morem-jaca-od-vatre-poplava-i-zemljotresa/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot