“Ljeto na Vrbasu”: 25 takmičara u skokovima s mosta

Objavljeno: 23. 7. 2017 u 16:19h

U Banjaluci je počelo tradicionalno takmičenje u skokovima u Vrbas sa Gradskog mosta, koje je okupilo 25 takmičara u izvođenju čuvene “vrbaske laste”.

Za skokove u okviru manifestacije “Ljeto na Vrbasu” prijavili su se takmičari iz BiH i regiona, a 10 najboljih izvodiće finalne skokove, koje će ocjenjivati pet sudija.

Nakon skokova, na plaži kod Zelenog mosta biće izabrano najneobičnije plovno vozilo, koje je Turistička organizacija Banjaluke organizovala po uzoru na same početke održavanja “LJeta na Vrbasu”, a ovaj dio programa povratak je tradiciji sa ciljem da se prijavljeni učesnici i publika zabave.

Na istom mjestu biće održana i trka dajak čamaca, simbola Banjaluke, u tri kategorije, nakon čega slijedi dodjela nagrada i priznanja.

Predstavnik Turističke organizacije Banjaluka Zoran Sanković ranije je rekao novinarima da se u skokovima u Vrbas sa gradskog mosta takmiče najbolji skakači na ovom području.

“Od kada je izgrađen ovaj most 1936. godine počeli su skokovi u Vrbas, a 1955. godine profilisala se banjalučka ili `vrbaska lasta`, koju karakterišu drugačiji odraz, let i ulaz u vodu u odnosu na druge skokove”, rekao je Sanković.

On je pojasnio da su visina mosta i dubina Vrbasa uslovili to da let i ulazak u vodu budu baš takvi, jer sve drugo predstavlja opasnost za skakača. Izrazio je zadovoljstvo što postoje mladići koji čuvaju tradiciju “vrbaske laste”, te izrazio nadu da će ih u idućim godinama biti više.

Manifestaciju “Ljeto na Vrbasu” prvi put su organizovali članovi Kluba akademičara Banjaluka 1953. godine pod nazivom “Karneval na Vrbasu”.

Krajem sedamdesetih godina prošlog vijeka manifestacija mijenja ime u “Susreti na Vrbasu”, a od 1995. godine dobija današnje ime radi objedinjavanja kontinuiranih zbivanja u toku ljeta na rijeci Vrbas i njenim obalama.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/ljeto-na-vrbasu-25-takmicara-u-skokovima-s-mosta/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot