Banjaluka bilježi porast broja turista

Objavljeno: 23. 7. 2017 u 15:52h

Činjenica je da grad Banjaluka ima mnogo toga da ponudi, te svojim ljepotama očara svakog ko dođe u ovaj grad.

Turistička organizacija grada Banjaluka se potrudila da u protekloj godini dodatno obogati već postojeće sadržaje te je time grad na Vrbasu u protekloj godini zabilježio porast broja turista.

Iz Turističke organizacije grada Banjaluka kažu da ovaj grad dvije godine u kontinuitetu bilježi povećan broj dolazaka turista, a, kako kažu, najviše dolaze zbog manifestacionog turizma koji uključuje muzičke festivale “Demofest” i “Fresh Wave”.

“Gosti nam najviše dolaze iz Srbije i Slovenije, pored toga dolaze i turisti iz Rusije i skandinavskih zemalja kao što su Norveška i Švedska. Prošle godine zabilježeno je 86.000 dolazaka gostiju i 140.000 noćenja, što je u odnosu na 2015. godinu osam odsto više dolazaka i 11 odsto više noćenja”, kazali su iz TOBL.

Milan Bukara, predsjednik Udruženja turističkih vodiča RS, kazao je da u RS ima oko 30 licenciranih turističkih vodiča, koji govore jedan ili više svjetskih jezika.

“U ponudi imamo turističke vodiče koji govore engleski, ruski, njemački, španski, italijanski i francuski jezik. Najviše turističkih vodiča koji govore različite jezike imamo u Banjaluci, a zanimljivo je da u Trebinju turisti mogu dobiti i turističkog vodiča koji govori ukrajinski jezik”, kazao je Bukara.

Razgledavanje centra grada i lokacije u bližoj gradskoj okolini, kao što su Krupa na Vrbasu, manastir Gomionica, samostan Marija Zvijezda u Delibašinom Selu i spomenik na Banj brdu, su najčešća mjesta koja turisti posjećuju. Gosti koji dođu u Banjaluku mogu dobiti dozvolu da se automobilom ili autobusom prevezu do izletišta Banj brdo, ali turistički vodiči to ne preporučuju.

“Turisti mogu dobiti dozvolu da se popnu na ovaj način do spomenika, ali mi vodiči ne preporučujemo da se na takav način dođe do ovog mjesta. Banj brdo je prvenstveno namijenjeno za pješake i takvo treba i da ostane”, kazao je Bukara.

Upoznati brojne goste sa svim čarima Banjaluke i ispričati im zanimljive istorijske činjenice koje se vežu za ovaj grad na rijeci Vrbas nije jednostavan posao, ali on za licencirane turističke vodiče predstavlja zadovoljstvo. Ana Šešum iz Banjaluke, licencirani turistički vodič za Republiku Srpsku, koja govori engleski i ruski jezik, kaže da mnoge istorijske činjenice o Banjaluci ne znaju ni mnogi njeni stanovnici.

“Posao turističkog vodiča obavljam u svoje slobodno vrijeme pored stalnog posla koji imam. Grad na Vrbasu ima mnogo toga da ponudi turistima jer se posljednjih godina dosta radilo na poboljšanju turističke ponude grada”, kazala je Šešumova.

Prvi turisti u posjeti Banjaluci dolaze početkom aprila i ostaju do kraja juna. Zbog godišnjih odmora i sezone mora juli i avgust su mjeseci kada ovaj grad bilježi znatno manji broj stranih posjeta.

Nakon godišnjih odmora gosti ponovo počinju da dolaze i ostaju do kraja oktobra, kao i za vrijeme novogodišnjih praznika, kada su posjete turista iz regiona najbrojnije.

“U toku deset godina koliko se bavim ovim poslom vodila sam mnoge grupe turista i upoznala mnogo zanimljivih ljudi. Neki od njih znaju puno podataka o gradu na Vrbasu, ali su to prvenstveno turisti iz regiona. Naša istorija, kultura, arhitektura, kao i gastronomska ponuda najviše su bile zanimljive za grupe turista iz Kuvajta, Amerike, Australije, Švedske i Danske”, ističe Šešumova.

Brojke: U 2016. zabijježeno 86.000 dolazaka gostiju 140.000 noćenja.

Izvor: Nezavisne/Biljana Popović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-biljezi-porast-broja-turista/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||claudebot