Novi podvig banjalučkih hirurga (Video)

Objavljeno: 22. 7. 2017 u 10:55h

Od banjalučkih hirurga stižu dobre vijesti. Izveli su svojevrstan podvig. Nekadašnji, dvočasovni zahvat sa rezovima i oporavkom koji je trajao 10 dana, zamjenila je najmodernija operacija grudne žlijezde.

Bez otvaranja grudnog koša, sve je gotovo za dvadesetak minuta, a pacijent sutradan ide kući. Za takav poduhvat zaslužni su hirurzi Službe za torakalnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra RS. Znanje i vještine prenijele su im kolege iz Sremske Kamenice.

“Danas je svjetski trend video asistirana hirurgija, tzv. endoskopska hirurgija, gdje se intervencije izvode kroz tri mala otvora uz pomoć teleskopske kamere i petmilimetarskih i desetmilimetarskih instrumenata i tzv. uniportal procedure. Znači, kroz jedan otvor od 4-5 centimetara se uradi cijela operacija”, objašnjava Miloš Koledin iz Instituta za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici.

“Troškovi su nuporedivo manji nego kod klasične operacije. Treba nam video stub, koji imamo, sa kamerom i endoskopijom. Trreba nam jedna hvatalica i energetski uređaj. Operaciju izvode dva hirurga sa jednom instrumentarkom i jednom pomoćnom instrumentarkom., uz anesteziologa i anestetičara”, kaže Marko Kantar, načelnik Službe za torakalnu hirurgiju UKC RS.

Novim metodom već su operisana četiri pacijenta koji se uspješno oporavljaju kod kuće. Menadžment Univerzitetskog kliničkog centra obećava da će im edukacija kadrova i dalje biti prioritet.

“Da bi napravili jedan od najboljih kliničkih centara u regionu, što nam je i cilj, neophodno je, a možda i najvažnije, da imamo dobro edukovan kadar”, rekao je Vlado Đajić, v. d. direktora UKC RS.

Novi operacioni zahvat prvi put je izveden u BiH, upravo na banjalučkoj torakali. Ali to je tek početak, kažu hirurzi.

Izvor: ATV

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/novi-podvig-banjaluckih-hirurga-video/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||claudebot