Nazire se obnova zgrade Banskog dvora

Objavljeno: 22. 7. 2017 u 13:00h

Zgrada Banskog dvora iz 1932. godine u Banjaluci, koja već decenijama vapi za rekonstrukcijom, mogla bi konačno biti sanirana kroz projekat energetske efikasnosti.

U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS potvrdili su nam da nastoje da pomognu obnovu najveće kulturne institucije u Banjaluci kroz projekat „Energetska efikasnost u BiH“, koji se sprovodi već dve godine.

“U toku su intezivne pripreme koje podrazumjevaju detaljan energetski pregled objekta kako bi se utvrdio obim radova i cijena obnove. Kako se radi o objektu pod najvećim stepenom zaštite sama obnova i rekonstrukcija objekta biće izuzetno zahtjevna i vjerovatno skupa”, pojasnili su u Ministarstvu, dodajući da će nakon preliminarnog pregleda i utvrđivanja obima radova biti poznata i cijena.

Petar Bilačar, v.d. načelnika Odeljenja za stambeno-komunalne poslove, rekao je da su razgovarali sa predstavnicima ministarstva o ovoj sanaciji, te da će i zvanično uputiti prijedlog da se zgrada Banskog dvora uvrsti u projekat. Grad je, dodaje Bilačar, tako odustao od ideje da sam renovira krov zgrade, iako je u budžetu već bilo planirano 450.000 maraka.

I Bilačar ističe da je trenutno nemoguće precizirati koliko će obnova koštati, ali da činjenica da je za sanaciju krova potrebno skoro pola miliona maraka – mnogo govori.

Podsjetimo, nedavno je kroz projekat energetske efikasnosti obnovljena zgrada Prirodno-matematičkog fakulteta sagrađena skoro kada i Banski dvor, što je koštalo oko milion maraka.

Iz KC Banski dvor još jednom naglašavaju da je obnova ove ustanove neophodna.

“Odavno ukazujemo na to i apelujemo na nadležne ako je nemoguće odjednom finansirati radove, onda bar da se sanacija izvodi u etapama, jer je to je jedini način da ova ustanova oživi u punom kapacitetu”, poručio je v.d. direktora Mladen Matović.

Umjetnici ističu da je osim spoljašnjosti „hrama kulture“ neophodno renovirati i zadnji sprat Banskog dvora, koji je potpuno neupotrebljiv. Na taj način stvorili bi se, kažu, bolji uslovi za održavanje raznih kulturnih sadržaja u gradu.

U Zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog nasleđa RS podsećaju da je enterijer Banskog dvora pod zaštitom, te da je važno zadržati spoljašnji izgled objekta.

Sanirano 20 objekata u RS

Projekat „Energetska efikasnost u BiH“ tiče se energetskog opremanja javnih objekata iz oblasti školstva i zdravstva. Do sada su radovi završeni na više od dvadeset objekata, trenutno se izvode radovi na šest objekata, a u toku je tender za obnovu osnovne škole u Šipovu.

Izvor: blic.rs / Autor: N. Telebak 

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/nazire-se-obnova-zgrade-banskog-dvora/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot