Banjaluka: Prvi kotlovi nove toplane u pogonu već u septembru

Objavljeno: 22. 7. 2017 u 11:53h

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, najavio je da bi u septembru ove godine mogao biti pušten u rad prvi od ukupno deset planiranih modula “Eko toplane”, koja će ubuduće grad grijati na bio masu umjesto sadašnjeg postrojenja na mazut.

“To bi značilo da bi se i ostali kotlovi modularno mogli puštati u rad. Očekujemo da bi sa prvim modulima i mogli da startujemo u novu grijnu sezonu, koja zvanično počinje u oktobru”, rekao je Radojičić i dodao da svaki od 10 kotlova ima instalisanu snagu od 4,9 megavata.

On je naglasio da je Grad, prema ugovoru o strateškom partnerstvu za izgradnju „Eko toplane“, u obavezi da obezbjedi 15,6 miliona KM, kao svoj udio u zajedničkoj firmi sa privatnim investitorom.

“Grad sukcesivno ulaže ta sredstva. Prvo smo obezbjedili tri miliona KM, a na skupštinskom zasjednju od 20. jula je prihvaćena odluka i o dodatnom kreditnom zaduženju za ovaj projekat od sedam miliona KM za finansiranje te investicije”, rekao je Radojičić.

Ipak, on je naglasio da bi sva ta, dosadašnja zaduženja trebala biti zamijenjena onim sa povoljnijim kamatnim stopama, koje je moguće obezbjediti kod međunarodnih finansijskih institucija. On je precizirao da se zbog toga vode intenzivni razgovori sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o finansiranju učešća Grada u „Eko toplani“.

Ukoliko se realizuje ovaj aražman, Grad bi sva trenutna zaduženja kod komercijalnih banaka za finansiranje svog udjela u „Eko toplani“ zamijenio kreditom EBRD-a, pošto se radi o povoljnijem kreditu.

“EBRD nas je ove sedmice obavijestio da smo prošli njihov pravni ekonomski i tehnički test procjene stanja. Očekujem da uspješno završimo ove razgovore i naša želja  je da u septembru sklopimo aranžman sa ovom bankom o finansiranju našeg učešća u „Eko toplani“, što bi bio dugoročni kreditni aranžman na 15 godina”, zaključio je Radojičić.

On je kazao da ima više varijanti za ovaj aražman, te da najizvjesnija ponuda jeste ona po kojoj bi Grad ovo zaduženje vraćao na period od 15 godina, s tim da bi bili oslobođeni od plaćanja rata prve tri godine (grejs period). Ponuđena kamata, u toj varijanti, iznosi 3,5 odsto.

Podsjećamo izgradnja “Eko toplane Banjaluka”, koja će obezbijediti stabilnije i kvalitetnije grijanje nego što je bilo do sada, počela je 1. juna na parceli u neposrednoj blizini postojeće “Toplane”. Radi se o najvećem komunalnom infrastrukturnom projektu u više od jedne decenije u Banjaluci.

Izvor: banjaluka.net

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-prvi-kotlovi-nove-toplane-u-pogonu-vec-u-septembru/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||claudebot