Radojičić: Centar za socijalni rad dovesti u normalno stanje

Objavljeno: 21. 7. 2017 u 20:15h

Za vršioca dužnosti direktora Centra za socijalni rad narednih dana biće imenovan neko iz Centra, a u septembru će biti raspisan javni konkurs za mjesto direktora, rekao je u petak gradonačelnik Igor Radojičić, nakon što je Skupština grada, veče prije, većinom glasova smijenila Veru Sladojević.

“Usvojen je poseban izvještaj o Centru za socijalni rad, na osnovu kojeg je i direktorica Vera Sladojević razriješena. U tom posebnom izvještaju bilo je dosta nalaza za koje sam ocijenio, kao predlagač, da ne mogu da se tolerišu i da se zbog toga mora izvršiti promjena”, kazao je Radojičić drugog dana skupštinskog zasjedanja.

Dodao je da ta ustanovi posljednjih mjeseci ima jako lošu reputaciju, puno afera i da se nada se da će stanje biti dovedeno u normalno stanje.

Poseban izvještaj evidentirao je brojne nalaze i nepravilnosti nakon izvršenih stručnih nadzora Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, interne revizije, inspekcijskih uvida, te pisama građana i sindikalne organizacije i radnika Centra.

Komisija za vršenje nadzora nad sprovođenjem stručnog rada Centra za socijalni rad u predmetu zbrinjavanja maloljetnih S.B. i S.B., poznatijem kao slučaj “Kanada”, zaključila je u zapisniku da je postupak starateljske zaštite maloljetnih S.B. i S.B. vođen suprotno odredbama Porodičnog zakona.

Dodaje se da njih dvoje nisu imali staratelja punih šest mjeseci, iako je postupak za njihovo starateljstvo bio hitan.

“Postupak promjene staratelja iniciran je mišljenjem stručnog tima Centra od 12.12.2014. godine, dok je staratelj djeci postavljen rješenjem Centra tek 4.6.2015. godine”, navodi Komisija u svim zaključcima.

Dodaje se da nisu provjeravani faktori rizika jer su maloljetnici promijenili sredinu, kulturu i jezika, te da je Centar propustio pribaviti dokaze o uslovima za zasnivanje usvojenja djece prema propisima Kanade, jer je usvojitelj M.B. kanadski državljanin.

Zoran Talić, novoizabrani predsjednik Skupštine grada, kazao je da je Skupština odlučila da Sladojevićeva nema podršku zbog posebnog izvještaja koji su radile nadležne institucije i Odjeljenje za kulturu, turizam i socijalnu politiku.

“Gradonačelnik je taj koji je ovlašen da imenuje vršioca dužnosti i ono što svi zahtjievamo i tražimo je da to bude što stručnija i kompetentnija osoba, jer se tu radi o djeci i najosjetljivijim kategorijama”, kazao je Talić.

Istakao je da na to mjesto mora doći osoba koja će znati komunicirati s korisnicima usluga Centra. Sladojevićeva je rekla da je “njeno razrešnje posljedica jedne političke i medijske hajke, kojima ne odgovara da na čelu ustanove bude osoba koja je riješila svaku zloupotrebu, kriminal i korupciju”.

“Gradska skupština se poistovijetila sa žutom štampom”, rekla je Sladojevićeva.

Na posljednjoj sjednici Skupštine grada, između ostalog, Banjaluka je dobila novi grb i zastavu, a preduzetnici su oslobođeni takse od 30 KM za prvi biznis. U petak su, u nastavku sjednice, odbornici donijeli set odluka o dodjeli prostora korisnicima koji imaju važeće ugovore o korišćenju, a koje je potrebno uskladiti zbog promjene u načinu obračuna PDVa.

Talić na čelu Skupštine

Odbornici su u četvrtak naveče na sjednici gradskog parlamenta za predsjednika Skupštine grada izabrali Zorana Talića. On je rekao da ga je novoj gradskoj administraciji na čelu s Igorom Radojičićem približilo to što su prepoznali priliku da treba graditi jak privredni ambijent u gradu, obezbijediti vrtiće za najmlađe, riješiti pitanja vodosnabdijevanja, zdravstva, sporta i kulture.

“U partnerskom odnosu želim da dižemo ovaj grad i stvaramo povoljniji privredni i poslovni ambijent. Moramo napraviti jaku lokalnu zajednicu, jer građani ne žive od politike. To je ono o čemu sam i govorio kao odbornik u proteklim mandatima”, kazao je Talić.

Izvor: Nezavisne/Dajana Miljić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/radojicic-centar-za-socijalni-rad-dovesti-u-normalno-stanje/||claudebot