Kružni tok za brži protok vozila na Banjalučkom polju

Objavljeno: 21. 7. 2017 u 09:53h

Novi kružni tok biće izgrađen na raskrsnici Bulevara Srpske vojske sa ulicom Olimpijskih pobjednika na Banjalučkom polju i njime bi bio olakšan protok saobraćaja kada se u blizni te lokacije završi Tržni centar “Delta siti”.

Upravo izgradnja tog veleljepnog kompleksa obavezala je grad da investitoru obezbijedi infrastrukturu koja uključuje pristupnu saobraćajnicu na kojoj je planiran i kružni tok.

V.d. načelnika Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić je rekao da se prvo moraju riješiti imovinsko-pravni odnosi na toj lokaciji.

“Novac za te namjene je obezbijeđen kroz rebalans budžeta grada i naknadno je uvršten u ovogodišnji program uređenja građevinskog zemljišta”, rekao je Sandić.

Objasnio je da postoje dvije mogućnosti za izgradnju putne i komunalne infrastrukture ali da još nije dogovoreno koja će u ovom slučaju biti upotrijebljena.

“Prva je da investitor sa gradom potpiše ugovor kojim pristaje da će sam izgraditi komunalnu infrastrukturu i saobraćajnice te da će mu ta uložena suma biti odbijena od iznosa koji treba da plati za građevinsku dozvolu. Druga je da mi gradimo infrastrukturu a da oni redovno plate svoje obaveze”, naveo je Sandić.

Dodao je da dio te saobraćajnice pripada magistralnom putu što je u nadležnosti JP “Putevi RS” te da se mora razjasniti njihova uloga pri gradnji kružnog toka.

V.d. načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje Slobodan Stanarević je rekao da bi kružni tok na toj raskrsnici trebalo da ima po dvije saobraćajne trake i pothodnike za pješake

“U principu izgradnja kružnog toka bi trebalo da bude gotova u isto vrijeme sa tržnim centrom kako bi se izbjeglo stvaranje velikih saobraćajnih gužvi koje će na tom lokalitetu nastati zbog povećanog broja vozila koja će dolaziti u kupovinu”, kazao je Stanarević.

U  “Putevima RS” su potvrdili da je regulacionim planom na pomenutom području predviđena izgradnja kružnog toka.

“Još nisu vođeni razgovori u vezi sa realizacijom kružnog raskršća tako da eventualne obaveze “Putevi RS” još nisu poznate”, kazali su u ovom preduzeću.

Jaćimović

Predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS, Milenko Jaćimović je rekao da kružni tokovi pet puta ubrzavaju protok saobraćaja te da smanjuju zagađenje vazduha i buku. Smatra ipak da bi kružni tok na toj lokaciji trebalo da ima samo jednu traku.

“U gradu se nisu baš najbolje pokazali kružni tokovi sa dvije trake. Bilo je saobraćajnih nesreća zbog zabuna vozača oko toga ko ima prednost ili zato što nisu htjeli da propuste vozila iz unutrašnje trake kako bi izašli iz kružnog toka”, rekao je Jaćimović.

Izvor: Glas Srpske / Autor: Vesna Popović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/kruzni-tok-za-brzi-protok-vozila-na-banjaluckom-polju/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot