Banjaluka dobila grb

Objavljeno: 21. 7. 2017 u 10:27h

Skupština Grada usvojila je juče Prijedlog Statutarne odluke o utvrđivanju simbola grada čime je Banjaluka, nakon više neuspjelih pokušaja da se usvoje novi simboli, konačno dobila grb.

“To je jedna od priča koja traje već četiri godine i koja je sada okončana. Nakon odluke Ustavnog suda Republike Srpske, Grad Banjaluka formalno-pravno nije imao simbole. Nacrt novih simobla je usvojen u aprilu, provedena je javna rasprava i danas smo usvajanjem prijedloga statutarne odluke, dobili gradske simbole”, rekao je gradonačelnik Igor Radojičić.

Razlike se odnose na srednji i veliki grb, dok je mali grb ostao u formi kako je prvobitno i predložio autor grba i jedan od najpoznatijih heraldičara sa ovih prostora Dragomir Acović.

Sa srednjeg grba sa bedemske krune uklonjena je fasada Banskog dvora koja se nalazila u prethodno usvojenom nacrtu odluke. Na velikom grbu uklonjen je lik jazavca u pozadini Petra Kočića, a iz postamenta brisana je lenta i naziv grada. Uneseno je lišće lipe, ukombinovano sa listom kestena.

Osnov štita, koji je glavni sadržaj grba, čini trobojka: crveno, plavo i bijelo polje odozgo na dolje, a na njima stilizovana tvrđava Kastel, Vrbas i vrhovi karakterističnih dajak čamaca. Dva čuvara štita su dvije istorijske ličnosti iz bliske istorije Banjaluke – Petar Kočić koji simobliše kulturno-duhovnu stranu i ban Milosavljević, kao graditelj i vojnik.

Odbornici su usvjili i Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Odluke o gradskim administrativnim taksama kojom se od plaćanja takse oslobađaju sva fizička lica koja se prvi put obraćaju Gradskoj upravi sa zahtjevom za izdavanje rješenja za registraciju preduzetničke djelatnosti. Ova taksa do sada je iznosila 30 KM i plaćali su je svi preduzetnici, bez obzira na to da li im je to prva radnja ili ne. Ova olakšica predložena je i u okviru Projekta poboljšanja poslovnog okruženja i konkurentnosti na teritoriji grada Banjaluka, koju provodi Međunarodna finansijska korporacija (IFC) u partnerstvu sa Ambasadom Velike Britanije.

„Zeleno svjetlo“ dobio je i Prijedlog odluke o odgođenom plaćanju duga prema Gradu Banjaluci, što znači da će korisnici poslovnih prostora u gradskom vlasništvu moći ubuduće da pod veoma povoljnim uslovima izmire zaostala dugovanja za neplaćeni porez na dodatnu vrijednost (PDV).

Prihvaćen je i Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Odluke o određivanju radnog vremena ugostiteljskim objektima na području Grada Banjaluka, čija je suština u tome da će ugostiteljski objekti na području grada Banjaluke, u ljetnom periodu godine, odnosno od 1. aprila do 30. septembra, moći da rade duže za jedan sat u odnosu na radno vrijeme propisano ranijom odlukom.

Odbornicima je od 69 tačaka dnevnog reda preostalo još 40 tačaka koje će odbornici razmatrati u današnjem nastavku sjednice.

Izvor: ASBL

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-dobila-grb/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot