I najhitniji pacijenti čekaju 120 dana za magnetnu rezonancu

Objavljeno: 20. 7. 2017 u 10:38h

Zbog kvara jednog od dva aparata za magnetnu rezonancu u Zavodu za radiologiju Univerzitetskog kliničkog centra RS u Banjaluci, liste čekanja i za najhitnije pacijente iznose oko 120 dana.

Kako nam je juče rekao Saša Vujnović, načelnik Zavoda, radi se o aparatu iz 2005. godine, a koji je u kvaru već oko godinu i po.

“Nažalost, zbog loših budžeta i problema u finansiranju zdravstva pojavio se problem opravke i održavanja tog aparata. Taj aparat je već tehnološki zastario, a popravak je ekstremno skup i košta oko pola miliona maraka. Kad su nam serviseri rekli da ni nakon popravke ne mogu da garantuju njegovu funkcionalnost, nismo se smjeli upustiti u taj rizik i umjesto popravke smo stavili u plan nabavku novog uređaja”, rekao je Vujnović.

Upozorio je da su u vremenu kada je funkcionalnost pomenute opreme u Zavodu bila dobra, u roku od 30 dana uspijevali pregledati 90 odsto pacijenata.

“Ministarstvo zdravlja treba da donese odluku o nabavci novog. Bez nabavke tog uređaja nažalost ne možemo da pružimo adekvatan nivo usluga koji je potreban”, naglasio je on, uz napomenu da godišnje opsluživanje pomenutog uređaja košta oko pet miliona dolara.

Jedan pacijent koji je zamolio za anonimnost, kojem je dijagnosticiran rak debelog crijeva u drugom stadiju, nam je rekao da je zbog kvara uređaja zakazan na pregled tek u oktobru, iako postoji opasnost širenja karcinoma.

U Fondu za zdravstveno osiguranje RS ističu da vrše centralizovano zakazivanje pregleda za magnetnu rezonancu i kompjuterizovanu tomografiju redoslijedom kojim se primaju uputnice iz domova zdravlja.

“Dužina čekanja ne zavisi od Fonda, već od organizacije rada u samim ustanovama, odnosno kadrova, broja pacijenata i aparata i slično. U hitnim slučajevima na preglede se ne čeka, odnosno ti pacijenti se hospitalizuju i pregled se obavlja u bolnici bez zakazivanja putem Fonda”, naglasili su oni.

Jelena Vujić, portparol Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, kaže da su upoznati s problemom rada aparata za magnetnu rezonancu i da s rukovodstvom UKCa rade na pronalaženju mogućnosti nabavke novog.

Vujićeva ističe da su zahvaljujući ulaganjima u zdravstvo od oko 600 miliona maraka proteklih desetak godina liste čekanja smanjene, a kvalitet usluga poboljšan, navodeći primjere rekonstrukcije i opremanja centralnog medicinskog bloka i sjevernog krila UKCa ukupne vrijednosti 84 miliona evra bez PDVa, a koji treba da budu završeni naredne godine.

“Među najvrednijom i najsavremenijom opremom su aparati PET/CT i SPECT/CT, kao i digitalni mamograf. Isporuka ovih aparata je realizovana kroz projekat Faza 3 modernizacije bolnica u BiH, čiji ugovarač je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS”, navela je ona.

Vujnović, s druge strane, kaže da najveći resurs Zavoda nije oprema, već 37 vrhunskih stručnjaka i ljekara koji tamo rade.

“Građani žele da se pregledaju u UKCu. Oni imaju najveće povjerenje u nas. Uvažavam sve naše kolege i naravno da ne želim reći da oni rade išta slabije, nego jednostavno percepcija ljudi je da će ovdje dobiti najbolju moguću uslugu”, rekao je on.

Vujnović kaže da po glavni stanovnika u RS za zdravstvo godišnje prosječno izdvaja 350 dolara, u Hrvatskoj 1.200 dolara, Sloveniji 2.400, a u Americi 9.600 dolara.

Izvor: Nezavisne / Autor: Dejan Šajinović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/i-najhitniji-pacijenti-cekaju-120-dana-za-magnetnu-rezonancu/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot