Žalbe zbog kamera u autobusima: Pod budnim okom velikog brata i vozači i putnici

Objavljeno: 19. 7. 2017 u 15:24h

Vozači na pojedinim gradskim, prigradskim i međugradskim linijama ogorčeni su jer svaki njihov potez u autobusima bilježi kamera, a odnedavno je uvedeno i tonsko snimanje.

Ističu da im je, osim dodatnog pritiska zbog nadgledanja, ugrožena i privatnost.

“Niko od kolega vozača nije za to. Snimanje nas ometa, a i bez toga smo pod stalnim pritiskom, jer moramo na sve da mislimo. Zamislite da vozite desetak sati, a da pri tom znate da vas sve vrijeme neko posmatra i prati”, kaže vozač, Goran Jovanović.

Dodaje da mu posebno smeta audio-snimanje, jer, dok je u pauzama, ima pravo da obavlja privatne razgovore, koji se na snimcima, takođe, mogu čuti. To je, poručuje, atak na intimu vozača.

“Snimani smo 20 dana, a da to nismo znali, što je van svake pameti. Kad smo se pobunili protiv audio-snimanja, promijenjene su i naljepnice, na kojima sad stoji da je vozilo i pod video i pod audio nadzorom”, kaže Jovanović, vozač „Pavlović tursa“.

Ističe da su nedavno imali sastanak sa rukovodstvom firme, kada im je rečeno da je snimanje „dobro za vozače, ukoliko dođe do konflikta sa putnicima“.

Vozači ipak sumnjaju da su  kamere postavljene kako bi pratile svaki njihov potez, pa tek onda zbog putnika.

Mišljena putnika i građana po pitanju „velikog brata“ u autobusima su podijeljena: jedni smatraju da je uvođenje tonskog snimanja i nadzora odličan potez, dok su drugi protiv ovakve prakse, ističući da nije prijatno kad znaju da su „pod prismotrom“.

Goran Starčević, direktor „Pavlović- tursa“, kratko je poručio da „sa svojim radnicima ne želi da razgovara preko medija, nego da će to činiti u firmi“.

S druge strane Dejan Mijić, direktor „Autoprevoza“, u čijim autobusima duže vrijeme kamere nadgledaju vozače i putnike, u tome ne vidi ništa loše, te svim prevoznicima preporučuje da postave video- nadzor.

“Tako se povećava bezbjednost i voznog osoblja i putnika, a možemo adekvatno da reagujemo i ocijenimo opravdanost eventualnih pritužbi putnika. Zahvaljujući kamerama u autobusu MUP je uspio lakše da uđe u trag ubici vozača prije nekoliko godina”, dodaje Mijić.

Drugi prevoznici, sa kojima smo razgovarali, kažu da ne razmišljaju o uvođenju video-nadzora i audio snimanja u svoje autobuse.

Mora da postoji oznaka

Upućeni u oblast bezbjednosti pojašnjavaju da prevoznici imaju pravo da postave video nadzor i tonsko snimanje, uz naznaku da se vozači i putnici nadgledaju na taj način.

“Nejasno je što se radi tonsko snimanje u autobusima i šta se time može dobiti, osim ako neko ne misli da može da se bori protiv korupcije na najnižem nivou- tipa da vozač ne izda kartu ili slično. Svi podaci koji su eventualno skupljeni tim snimcima u krivičnoprocesnom smislu su neupotrebljivi bez naredbe suda”, kažu upućeni.

Izvor: blic.rs / Autor: Biljana Regulić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/zalbe-zbog-kamera-u-autobusima-pod-budnim-okom-velikog-brata-i-vozaci-i-putnici/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])