Banjaluka: Umjesto na početku godine, teka sada stižu uplatnice za komunalnu naknadu!

Objavljeno: 17. 7. 2017 u 15:24h

Svi obveznici plaćanja komunalne naknade na području Banjaluke u narednim danima mogu očekivati da će im biti dostavljena rješenja o utvrđivanju visine komunalne naknade, uz pripadajuće uplatnice za ovu taksu.

Gradsko preduzeće – Zavod za izgradnju (ZIBL) krajem prošle sedmice počeo je sa slanjem novih rješenja i uplatnica, a kako kaže v.d. direktora ZIBL-a Velimir Kukobat do sada su upućeni na oko 10.000 adresa.

“Prvo smo počeli sa slanjem uplatnica za pravna lica, a zatim i za fizička tako da oni koji ih još nisu dobili, mogu to očekivati u narednim danima. Nadamo se da ćemo uskoro završiti cijeli ovaj posao i da će svih 50.000 računa biti dostavljeni obveznicima”, rekao je direktor ZIBL-a Velimir Kukobat.

Zbog problema u funkcionisanju ZIBL-a, rješenja za plaćanje komunalne naknade nisu upućivana obveznicima od početka ove godine. Ipak, v.d. načelnika Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar, kaže da je u međuvremenu pronađeno rješenje da se računi isporuče, te poziva građane da ispune svoju zakonsku obaveze iz koje se finansiraju brojne komunalne djelatnosti na području grada.

“Ovogodišnjim budžetom planirali smo da na osnovu komunalne naknade u gradski budžet prikupimo 3,7 miliona KM. Međutim, zbog poznatih problema sa ZIBL-om, građanima i preduzećima još nisu isporučeni ovogodišnji računi. U međuvremenu je taj problem riješen i računi su počeli da stižu, a od svih obeveznika očekujemo da ispune svoju zakonsku obavezu. Građani moraju shvatiti da se tim novcem održavaju gradski putevi, trotoari, igrališta i druge komunalne funkcije”, kazao je Bilčar.

On se posebno zahvalio radnicima ZIBL-a, koji su, kako kaže, imali razumijevanja i dobre volje da se ovaj problem premosti, bez obzira na teško materijalno stanje zaposlenih i teškoće s kojima se suočava ovo preduzeće.

Plaćanje komunalne naknade je zakonska obaveza propisana Zakonom o komunalnim djelatnostima i Odlukom o komunalnoj naknadi. Ovim je utvrđena obaveza plaćanja komunalne naknade vlasnicima i nosiocima prava raspolaganja na stambenom, poslovnom i drugom prostoru, nosiocima stanarskog prava, zakupcima stambenog, poslovnog i drugog prostora, odnosno fizičkim i pravnim licima koja su korisnici objekata i uređaja zajedničke komunalne potrošnje.

Sredstva, koja su obezbjeđuju iz komunalne naknade, koriste se za obavljanje komunalne djeltnosti zajedničke komunalne potrošnje, a što podrazumijeva: održavanje gradskih saobraćajnica, trotoara, parkirališta, trgova, mostova i propusta, održavanje lokalnih i nekategorisanih puteva, održavanje vertikalne i horizontalne saobraćajne signalizacije, utrošak električne energije i održavanje javne rasvjete i semafora, održavanje i uređenje vodotokova, održavanje komunalne opreme, održavanje javnih zelenih površina, održavanje javne higijene i zimska služba (održavanje prohodnosti saobraćajnica).

Izvor: ATV

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-umjesto-na-pocetku-godine-teka-sada-stizu-uplatnice-za-komunalnu-naknadu/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])