Banjaluka: Skupocjeni bicikli na meti lopova

Objavljeno: 15. 7. 2017 u 11:23h

Policija u Banjaluci bilježi znatan porast broja krađa bicikala, uglavnom skupocjenih, čija vrijedost dostiže i cifru od 1.500 maraka, saznaju “Nezavisne”.

Iako je za ovakva krivična djela propisana i zatvorska kazna, to bandite ne sprečava u namjeri da se dočepaju tuđeg dvotočkaša.

U Policijskoj upravi (PU) Banjaluka potvrdili su da su u proteklih šest mjeseci evidentirane 23 krađe bicikala, a u istom periodu prošle godine bilo je takvih tek 12 slučajeva. Od tih 35 krađa, rasvijetljene su 24.

Marija Markanović, portparol PU Banjaluka, navodi da kradu najčešće skupocjene bicikle marki Capriolo, Polar i Shimano, koji su, po izjavama vlasnika, vrijedni od 700 do 1.500 KM.

“Najčešće otuđuju neobezbijeđene bicikle, ostavljene na prometnim mjestima, na primjer ispred marketa, roštiljnica, kladionica, ugostiteljskih objekata, u stubištima zgrada”, naglasila je Markanovićeva za “Nezavisne”.

Kako je dodala, po svim zaprimljenim prijava, odnosno odmah nakon saznanja da je došlo do krađe bicikla, preduzimaju se potrebne mjere i radnje s ciljem pronalaska tog prevoznog sredsta i identifikovanja izvršioca.

“Pronađeni bicikli se, nakon završenih procesnih radnji, vraćaju vlasnicima”, uvjerava Markanovićeva.

Više Banjalučana požalilo se i na društvenim mrežama i zatražilo od sugrađana da im pomognu u pronalasku njihovog prevoznog sredstva.

“Ako ugledate Meridu sivocrnu i Capriolo narandžasti bicikl, molim vas da mi se javite u inboks. Oba bicikla je neko ukrao ispred mog stana, ispred ulaznih vrata. Dok smo spavali, neko je ušao u zgradu, popeo se na 6. sprat i došao do naših vrata, te odnio oba bicikla. Lopov nas je očigledno pratio”, napisala je prije nekoliko dana jedna Banjalučanka na Facebooku.

Najsvježiji primjer dogodio se u noći između srijede i četvrtka, a odvezen je bicikl u centru grada, u Gajevoj ulici, s tim što se ovaj put lopov baš i ne može pohvaliti svojim plijenom, jer je riječ o starijem dvotočkašu.

“Bicikl je bio u dvorištu, ispred zgrade. Riječ je o dvotočkašu kupljenom 1985. godine, koji je tada jako puno koštao, a do momenta krađe bio je prevozno sredstvo za mene i mog sina”, naveo je Banjalučanin, koji je ovu krađu i prijavio banjalučkoj policiji.

Prema Krivičnom zakonu RS, za krađu je propisana novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine.

Šta učiniti u slučaju krađe

Vlasnik treba da prijavi krađu u najbližu policijsku stanicu ili na besplatan broj 122.

Tokom podnošenja prijave treba da saopšti što više informacija o okolnostima koje se odnose na krađu bicikla.

Potrebno je da navede mjesto gdje je bicikl bio, vrijeme kada je, kako sumnja, ukraden, te da li je bio adekvatno obezbijeđen.

Potrebno je, ako je ima, da vlasnik dostavi račun od kupovine bicikla ili kupoprodajni ugovor kao dokaz o vlasništvu, ili da ga što detaljnije opiše navodeći karakteristična individualna obilježja.

Izvor: Nezavisne/Dragan Sladojević

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-skupocjeni-bicikli-na-meti-lopova/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])