Najviše ambrozije na Starčevici

Objavljeno: 14. 7. 2017 u 09:28h

Uklanjanje ambrozije, koja u periodu cvjetanja pravi velike probleme alergičnim osobama, počinje u ponedjeljak, 17. jula, a trenutno je najviše ima na Starčevici.

Potvrdili su to u preduzeću “Tamaris” koje održava i kosi zelene površine u gradu.

“U prvoj polovini jula evidentirali smo površine gdje je ova biljka najrasprostranjenija i utvrdili da je kritičan istočni tranzit, kao i područja kod “Toplane” i “Centruma”. Ambrozija još nije procvjetala i sada je pravo vrijeme da se počne sa košenjem”, rekla je tehnički direktor “Tamarisa” Slađana Bumbić-Damjanović.

Akcija uništavanja ovog alergena biće sprovedena u svim naseljima, a do kraja godine planirano je košenje u tri navrata.

“Do kraja septembra biće obuhvaćeno 70.000 metara kvadratnih na javnim površinama. Ambrozija se najčešće javlja u blizini mjesta gdje se izvode građevinski radovi, prekopi i na mjestima gdje je deponovan otpad”, rekli su u Odjeljenju za komunalne poslove i dodali da je u budžetu grada za ove namjene izdvojeno 20.000 KM.

Kontrolu uklanjanja ambrozije obavljaće radnici Komunalne policije i Odjeljenja za inspekcijske poslove koji će opominjati vlasnike dvorišta i parcela da su dužni da ih održavaju i uklone ovu alergenu biljku.

“Prvo se nalaže da u određenom roku suzbiju ili unište korovsku biljku, a onima koji ne izvrše naloge slijede novčane kazne. U dosadašnjoj praksi kontrolnim organima problem su predstavljala dvorišta bez vlasnika ili korisnika – rekli su u Odjeljenju za komunalne poslove.

Pozivaju građane da se uključe u akciju i uklone ambroziju sa svojih privatnih parcela.

“Stanovnici, ukoliko primijete ambroziju, slučaj mogu prijaviti nadležnim službama i to Komunalnoj policiji na broj 306-464, ukoliko je riječ o javnim površinama, i Odjeljenju za inspekcijske poslove na 244-428 ako se radi o alergenu na poljoprivrednom zemljištu. Na raspolaganju im je i dežurni telefon za prijavu komunalnih problema – broj 244-593, kao i broj Centra za obavještavanje – 121.”

Savjeti

Stručnjaci savjetuju da ambrozija bude uklonjena prije cvjetanja. Ističu da je polen ambrozije jedan od najjačih alergena u prirodi, te da nije opasna samo po ljude, već i za biljni svijet, jer tamo gdje se ona pojavi, smanjuju se i prinosi poljoprivrednih kultura. Veliku opasnost predstavlja i činjenica da sjeme ambrozije ostaje u zemlji i do 40 godina.

Ona izaziva jake alergijske reakcije kod ljudi kojima se javlja suzenje očiju, curenje nosa, otežano disanje i još mnogo simptoma.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/najvise-ambrozije-na-starcevici/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])