Prekomjerna potrošnja na području Banjaluke dovodi do suvih slavina

Objavljeno: 13. 7. 2017 u 14:56h

Prekomjerna potrošnja vode koja je u gradskoj zoni povećana za 30 a u seoskoj čak za 65 odsto, dovela je do restrikcija u pojedinim naseljima. Zbog toga su uvedene mjere štednje a građanima je upućen apel da u vrijeme velikih vrućina vodu troše isključivo za osnovne potrebe.

Istaknuto je to juče na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi predstavnika grada, preduzeća “Vodovod” i Centra za razvoj poljoprivrede i sela.

“Zbog  prekomjerne potrošnje od 10. jula bilo je problema na području koje se snabdijeva vodom sa rezervoara Tunjice. U Mišinom Hanu i Piskavici trošeno je 65 odsto više vode nego što je uobičajeno. Imamo dojave da mnogi  zalivaju bašte, voćnjake, polivaju dvorišta,  pune bazene i to dovodi do poteškoća”, rekla je direktor preduzeća “Vodovod” Branka Trninić.

Naglasila da u gradskoj zoni nema problema te da za sada  nisu planirane restrikcije.

“Ipak, apel za smanjenje potrošnje važi za sve jer je i u gradu povećana potrošnja za 30 odsto. Redukcija je na snazi u Piskavici, Potkozarju, Verićima i Borkovićima na 48 časova, zatim  Bistrici, Donjim Kolima i Rekavicama na 24 časa”, kazala je Trninić.

Direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela Draško Ilić uz apel za racionalnu potrošnju vode pozvao je stanovništvo da se u slučaju kvarova jave Centru čije će ekipe izaći na teren u roku 24 časa.

“Centar upravlja sa dva vodovoda Gašića vrelom i sistem Banjica, te nekoliko lokalnih vodovoda u ruralnim dijelovima koji još nisu završeni. Upozoravam mještane da ne smiju sami da zavrću i odvrću vodovodne sisteme jer je to nezakonito i dovodi u pitanje ispravnost vode. Sve koji to rade treba prijaviti  inspekciji”, pozvao je  Ilić.

V.d. načelnika komunalne policije Milenko Letić istakao je da će biti vršene vanredne kontrole.

“Zakonom o komunalnim djelatnostima propisano je da kada se proglase mjere štednje toga svi treba da se pridržavaju. Ukoliko to ne urade biće kažnjeni u iznosu od 100 do 1.000 KM,  a pravna lica od 500 do 1.500 KM”, opomenuo je Letić.

V.d. načelnika Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar rekao je da je plan Gradske uprave da ove godine izgradi vodovod Rekavice – Blagojevići u dužini od 4,5 kilometara.

“Pokušavamo iznaći sredstava za proširenje vodovodne mreže na području grada ali su potrebna ogromna sredstva. Samo da bi se izgradili podsistemi koji su nadgradnja sistemu Crno vrelo, potrebno je oko 20 miliona KM”, objasnio je Bilčar.

Cisterne

Stanovnici koji nemaju riješeno pitanje vodosnabdijevanja u ruralnom području, mogu preko Civilne zaštite da zatraže cisterne sa vodom.

Ukoliko se nastave ovakvi vremenski uslovi, najavljena je mogućnost da se jedna cisterna sa vodom postavi na platou Manjače, sa koje bi se svakodnevno dostavljala voda ljudima na terenu.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/prekomjerna-potrosnja-na-podrucju-banjaluke-dovodi-do-suvih-slavina/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot