Od zalivanja paprika do restrikcija-zašto Banjaluka kuburi s vodom?

Objavljeno: 13. 7. 2017 u 20:44h

Novo ljeto, nove vrućine – nove banjalučke muke s vodom. Gradske vlasti su se juče odlučile na još neviđen potez – da idu u inspekciju, čija je dužnost da pripazi da neko možda previše ne zalijeva paprike, ili eventualno pere tepihe “gradskom” vodom.

Zakon o komunalnim djelatnostima predviđa da su svi obavezni da štede vodu, inače slijede paprene kazne.

“Vodovod je svojim saopštenjem već rekao u više navrata da su proglašena ne restrikcija, nego da su utvrđene mjere štednje i da su građani dužni da racionalno koriste vodu”, kaže Milenko Letić, v.d. načelnika Odjeljenja komunalne policije grada Banjaluka.

basta zalivanje

Tako će komunalna policija da zaviruje u tuđa dvorišta i gleda da li se neko oglušio na upozorenja iz centrale. Naravno, niko pri zdravom razumu ne odobrava zalijevanje pločnika ili pranje automobila crijevom kada se temperature danima ne spuštaju ispod 35, ali pitanje je zašto svi stanovnici Banjaluke, i redovne platiše i oni koji to nisu, moraju da makar malo “zavrnu česmu”.

voda cesma

Struka jasno kaže – imamo dotrajalu vodovodnu i kanalizacionu mrežu koja nije pratila rast Banjaluke. Broj stanovnika u gradu na Vrbasu se povećava brže nego što ga rijeka može napojiti. Ne pomaže ni nedostatak strategije.

“Danas je sasvim logično očekivati, ali i ubuduće, da ćemo mi kod malih voda kada je u pitanju Banjaluka, imati slične probleme. To se može samo riješiti uzvodno, izgradnjom jedne akumulacijae koja bi imala dovoljan kapacitet vode i obezbjeđivala kod malih voda dovoljnu količinu vode za sve stanovnike, naravno i privredu i sve ono za šta je potrebna ta voda”, navodi Čedomir Crnogorac, doktor geografskih nauka.

Ipak, najveći teret, kao i uvijek, moraju da podnesu okolna sela. Neka mjesta su cijela dva dana – najtoplijih 48 sati u godini – morala da izdrže bez kapi vode.

telop voda

Svjesni su nedostataka postojeće prigradske mreže i u Gradskoj upravi, ali i proste računice sa vodovodom u slabo naseljenoj oblasti. Dugo najavljivano Crno vrelo će možda nekad ugledati svjetlost dana, a do tada snalazi se kako ko zna i umije.

“Ljudima se to mora obezbijediti. S jedne strane, moramo svi da imamo jednake uslove za život, a sa druge strane, to je potpuno ekonomski neracionalno”, rekao je Petar Bilčar, v.d. načelnika Odjeljenja za komunalne poslove grada Banjaluka.

Više se i ne osvrćemo na vijest da nema vode na Manjači ili čak u nekim gradskim naseljima, poput Potoka, osim ako naravno ne živimo tamo. To nam je postalo skoro normalno. Ali ako se nastavi po starom i kada gradski vodovod bude preuzeo seoske vodovode – što je najavljeno u sljedeće dvije godine – moguće je da nas i u centru grada, nekog budućeg jula, dočekaju suve česme.

Izvor: Atv

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/od-zalivanja-paprika-do-restrikcija-zasto-banjaluka-kuburi-s-vodom/||claudebot