Punjenje bazena i zalivanje bašta zvrću slavine u Banjaluci

Objavljeno: 11. 7. 2017 u 09:49h

Visoke temperature enormno su povećale potrošnju vode i to zbog zalivanja bašta, punjenja bazena ili polivanja dvorišta što je u nekim naseljima dovelo do potpunog prekida u snabdijevanju vodom a u nekim do pada pritiska.

“Za sada je restrikcija na snazi u Piskavici, Potkozarju Verićima i Bistrici. Zbog pretjerane potrošnje najvjerovatnije ćemo je morati uvesti u Donjim Kolima, Rekavicama i Ljubačevu. Ako se nastavi ovakav trend moraćemo uvesti redukciju na svim sistemima”, kazao je šef tehničke službe Centra za razvoj  sela Dario Kuprešak.

Dodao je da je u pojedinim selima potrošnja vode povećana i tri puta.

“Radi se o ogromnoj i neracionalnoj potrošnji. U Kolima koja se snabdijevaju na sistemu Banjica prosječna dnevna potrošnja je 500 kubika a sada je 1.400. Zbog toga 15 domaćinstava u MZ Rekavice dobijaju vodu samo noću i to je pod znakom pitanja”, dodao je Kuprešak.

Apelovao je na mještane da se voda koristi isključivo za piće, sanitarne i higijenske potrebe i napajanje stoke.

“Sve ostalo je zabranjeno a tu spada zalivanje bašta, punjenje bazena, pranje automobila i polivanje dvorišta. Nažalost 98 odsto domaćinstava na selima se toga ne pridržava. Naše ekipe su ustanovile da u četiri sata ujutru počinje zalivanje bašta. Vodna inspekcija je takođe dijelila upozorenja, za sada nije nikoga kažnjavala ali sigurno će se morati krenuti sa represivnim mjerama ako se takvo ponašanje  nastavi”, kazao je Kuprešak.

U “Vodovodu” su rekli da je prethodnih dana potrošnja vode dostizala i 1.051 litara u sekundi dok je u istom mjesecu prošle godine prosjek bio 952.

“Najveću potrošnju bilježe prigradska naselja tokom dana, ali i u noćnim satima što do sada nije bio slučaj. Stanovništvo vodu koristi na zalivanje bašta, voćnjaka i zelenih površina, što je obilaskom terena i utvrđeno”, kazali su u “Vodovodu”.

Objasnili su da je zbog te prekomjerne potrošnje i nemogućnosti sistema da zadovolji potrebe u sjevernom dijelu grada došlo do pada pritiska a ponegdje i do prekida u vodosnabdijevanju.

“To se odnosi na Dragočaj, Ramiće, Mišin Han, Potkozarje, Veriće, Piskavicu i Prijakovce i takvo stanje će trajati dok se voda ne prestane koristiti na zalivanje”, kazali su u “Vodovodu” i uputili su apel potrošačima da vodu troše savjesno i za osnovne potrebe.

Šef Odsjeka za poslove Civilne zaštite Mladen Ćućun  rekao je da je grad angažovao dvije firme za isporuku vode cisternama na područja koja nemaju izgrađene vodovode.

“Proteklog vikenda je otišlo oko 15 cisterni za Piskavicu, Krčmarice, Česmu i Slavićku a juče devet na plato Manjače.  U proteklom periodu je bilo kritično na Manjači ali ne toliko kao prošlih godina jer su u međuvremenu izgrađeni pojedini vodovodi”, naveo je Ćućun i dodao da je cijena kubika vode koju doveze cisterna tri KM.

Cisterna na Trgu Krajine

Mladen Ćućun je napomenuo da je na Trgu Krajine je od petka postavljena cisterna sa vodom za piće koja će biti na raspolaganju građanima dok god to bude potrebno.

“Imajući u vidu da u centru Banjaluke nema javne česme, a da su potrebe građana, ali i turista, za vodom povećane obezbijeđena su svakodnevna dežurstva i to u terminima od 11 do 15 i od 19 do 20.30 časova”, rekao je Ćućun.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/punjenje-bazena-i-zalivanje-basta-zvrcu-slavine-u-banjaluci/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])