Vreo dan u Banjaluci, osvježenje za vikend

Objavljeno: 10. 7. 2017 u 20:20h

Dobro slušajte šta meteorolozi poručuju. Ovih dana nisu omanuli sa najavama da ćemo se pržiti na tropskim temperaturama. Sada nam ostaje da se nadamo da su i za vikend prognozu jednako sigurni.

Temperatura na banjalučkim ulicama je dostigla tačku ključanja – u centru grada je popodne bilo čak 40 stepeni. Banjalučko ljeto je opet pokazalo svoju prevrtljivost – nakon vrelog dana, Banjaluku je oko tri popodne zalio desetominutni pljusak. Ipak, osvježenje je bilo skromno; živa u termometru je pala na 34 stepena, ali je sparina porasla. Meteorolozi najavljuju konkretnije zahlađenje tek za vikend.

“Vikend nam najvjerovatnije donosi znatno svježije vrijeme, uz nešto češće, negdje i obilnije padavine, maksimalna temperatura oko 20 stepeni. To je nekih 15, čak i 20 stepeni niže od ovoga što imamo ova 2-3 dana. Prema nekim sezonskim prognozama, ovo ljeto bi trebalo da bude znatno toplije od prosjeka. Uz česte, upravo ove toplotne talase, dakle, da u jednom kratkom vremenskom periodu imamo nekoliko veoma toplih dana”, rekla je Milica Đorđević, meteorolog.

Za banjalučko područje, danas je bio proglašen narandžasti meteoalarm, ali je zato sjeverni dio Srpske, od Novog Grada do Bijeljine, pocrvenio na mapama Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Na otvorenom, na asfaltu, u betonskoj džungli – temperature su i 10 stepeni više od onih izmjerenih po meteorološkim standardima. Spas je zato u rijekama i jezerima. Na kupalištu kod Zelenog mosta, ipak, manje ljudi nego inače. Leškare pod drvećem, hlade se u Vrbasu i uglavnom nisu raspoloženi za kameru.

Oni koji jesu bili raspoloženi, ovako su odgovorili na naša pitanja:

“Išao sam na bazen u Laktaše, ovdje je bolje, meni je bolje nego u Laktašima. Ovdje meni odgovara.”

“Fino je, došli smo na Vrbas, on onako hladan, pa malo osvježi.”

Doktori, kao i obično, upozoravaju građane da se klone sunca dok je u zenitu i da piju puno tečnosti. Pacijenata je posljednjih dana ipak više nego inače.

“Dominiraju glavobolje, mučnine, stomačni problemi, vrtoglavice. Pokoja lokalna alergijska reakcija, pokoji srčani bolesnik”, kaže Aleksandar Stupar, specijalista urgentne medicine iz Hitne pomoći u Banjaluci.

Na Trgu Krajine, žedni Banjalučani bježe u hlad oko cisterne sa vodom, da bi se makar malo osvježili tokom vrelog julskog dana. Iako mlaka, voda koju su dovezli vatrogasci spasava od ljetne žege.

Cisterna sa pitkom vodom biće dostupna Banjalučanima sve dok budu trajale visoke temperature. Sudeći po prognozama, to bi ovog ljeta moglo da potraje.

Izvor: Atv

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/vreo-dan-u-banjaluci-osvjezenje-za-vikend/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot