Banjalučanima Vrbas prvi izbor za osvježenje (Foto)

Objavljeno: 8. 7. 2017 u 12:13h

Sezona kupanja u gradu na Vrbasu počela je s prvim toplijim danima, a i ove godine najveći broj Banjalučana će ljeto provesti na kupalištima u gradu i okolini.

Ekipa “Nezavisnih novina” obišla je nekoliko omiljenih i najpoznatijih kupališta, te se raspitala zbog čega se pored bazena odlučuju za rijeku.

Najposjećenija je, kao i svake godine, najpoznatija i najsređenija plaža Abacija, ali tu su i Vrućica, Slap i plaža u Karanovcu.

Abacija

Plaža Abacija s desne strane Vrbasa, između Zelenog i Gradskog mosta, oduvijek je bila omiljeno mjesto za kupanje mnogim Banjalučanima.

Kupalište je uređeno i ljeti je pravo mjesto za osvježenje. Kao i svake godine, najviše ljudi zatekli smo na ovoj plaži, a posjetioci su svih životnih dobi, od najmlađih do onih starijih.

Dok smo šetali obalom imali smo priliku da se provozamo tradicionalnim gradskim dajak-čamcem.

Vekas Mašinović, momak koji upravlja ovim čamcem, provozao nas je i na taj način pomogao da istinski doživimo ljepotu rijeke Vrbas, koja je na momente pokazivala svoju snagu i jačinu.

Vrućica Plaža

Vrućica u naselju Srpske toplice idealno je mjesto na kojem Banjalučani mogu da se osvježe u vrelim ljetnim danima. Osim toga, na ovoj plaži postoji nekoliko izvora termomineralne vode, čija temeperatura dostiže 36 stepeni pa je, osim ljeti, pogodna i za banjanje u zimskim danima.

Ova plaža pravo je mjesto za građane svih uzrasta, a na njoj se nalazi više banja, među kojima su i “Direklija”, “Kraljičina banja” ili “Kraljičina ilidža”, koja je ime dobila po legendi da su se u njoj kupale kraljice, te ljekoviti izvor Šugavica, a one imaju status nacionalnog spomenika kulture BiH.

Plaža u Karanovcu

U gornjem toku Vrbasa najpoznatija je plaža u Karanovcu, koja se nalazi na mirnom mjestu.

Idealna je za roštilj, ali i kupanje, jer se na tom mjestu nalazi plićak, a osim mještana i onih koji žive u okolini, posjećuju je i svi oni koje put nanese prema kanjonu. Plaža je idalna za ljude koji na kupanje idu s djecom upravo zbog plićaka.

Slap

Kad se kaže Slap većina Banjalučana pomisli na poznatu plažu u Desnoj Novoseliji. Kupalište je nastalo kad je s radom prestao Tulekov mlin, koji je pregradio Vrbas jednom od prvih betonskih brana. Danas mlina više nema, ali je brana ostala, ali i kupalište, koje je u ljetnim danima posjećeno.

Nekada se na ovom mjestu nalazio i autokamp, a danas su ostali samo restoran i plaža. Glavna atrakcija na ovoj plaži je skakanje s daske koja se nalazi visoko na drvetu, s koje Banjalučani rado skaču u vodu.

Kada smo bili na ovoj plaži bili smo svjedoci nekoliko fenomenalnih skokova u vodu koje su mladići izvodili.

Semir Talić, Banjalučanin koji godinama živi u Austriji

“Ovdje najčešće dolazim na kupanje, jer je čista voda, ali i zbog restorana koji se nalazi odmah pored plaže.  Osim što često dolazim na ovu plažu, idem redovno i na spuštanje čamcem niz Vrbas, što je fantastično.  Svima preporučujem da dođu na kupanje na ovu plažu jer sigurno neće zažaliti”.

Jelena Volaš, nezaposleni diplomirani pravnik

“Kupamo se uglavnom na Vrbasu, ponekad na bazenima, ali kada se ukaže prilika odem i na more.  Dvije godine nismo bili na ovoj plaži i stvarno smo se iznenadili koliko je prelijepa. Nalazi se na mirnom mjestu i upravo zbog tog mira smo i pobjegli iz grada baš na ovu plažu.  Jedino bi je trebalo malo srediti, jer ponekad ima dosta smeća koje ostave nesavjesni građani, što je jako nekulturno”.

Radmila Čavić, penzionerka

“Plaža Vrućica je prelijepa i zbog toga sam čest posjetilac, kao i moje koleginice. Osim toga, na njoj se nalaze i izvori termalne vode, koji su pogodni za starije osobe, ali i sve one koji imaju nekih zdravstvenih problema. Zbog svega ovog je ova plaža mnogim ljudima omiljena destinacija ljeti.  Češće sam na termalnim izvorima zbog problema s kičmom, ali slobodno vrijeme iskoristim i da se malo sunčam. Jedino ovu plažu i posjećujem od svih u gradu i draža mi je od bazena jer je čistije”.

Dario Danjikov, radnik

“Svoje slobodno vrijeme koristim da dođem na Abaciju jer je prelijepo, a i često skačem u vodu. Ljepše je nego na moru jer je voda hladnija, a to godi u ovim ljetnim danima da nas malo rashladi. Osim ove plaže, idem i u Kanjon na kupanje, samo bi trebalo malo apelovati na građane da smeće odlažu u korpe ili kontejnere”.

Izvor: Nezavisne/Foto: Jelena Đurđević

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjalucanima-vrbas-prvi-izbor-za-osvjezenje-foto/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])